Dyre - og ikke altid lige effektive - midler til ukrudtsbekæmpelse var blandt de faktorer, der fik kartoffelproducent Johs Elsnab til at prøve med mekanisk ukrudtsbekæmpelse til sæsonen 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han indkøbte derfor i foråret 2011 en firerækket Einböck stjernerullerenser fra Yding Smedie, og hans erfaringer med stjernerullerenseren er overvejende positive.

- Vi valgte kun at bruge renseren på 125 hektar, mens resten af arealet otte kilometer hjemmefra blev sprøjtet på traditionel vis, fortæller Johs Elsnab, der driver ejendommen Poppelgaard ved Gandrup i det sydlige Vendsyssel.

På den måde kunne resultaterne direkte sammenlignes, og for Johs Elsnab er der ikke skyggen af tvivl om, at stjernerullerenseren gjorde sit arbejde godt nok.

- De mekanisk rensede marker var fuldt ud lige så rene som dem, vi havde sprøjtet på traditionel vis, fastslår han.

Også økonomien er værd at lægge mærke til, idet Johs Elsnab kan spare 61.000 kroner i kemikalieudgifter om året, svarende til 488 kroner pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er også sparet en hypning og to kørsler med marksprøjten, og Johs Elsnab mener, at det svarer til omkostningen ved at køre to gange med stjernerullerenseren.

Udgiften til stjernerullerenseren er 75.000 kroner, men den udgift kan skrives af over flere år, idet maskinen gerne skal holde til mange års arbejde på kartoffelmarkerne.

- Det ligger altså lige til højrefoden at gå over til mekanisk ukrudtsbekæmpelse, hvis man vil spare på kemien i kartoffelmarken, konkluderer han.

Kyndig hjælp til indstillinger

Det var AKV Langholt, Andelskartoffelmelsfabrikken Vendsyssel, der vakte Johs Elsnabs interesse for mekanisk rensning, idet AKV havde udstillet en stjernerullerenser fra Yding Smedie på en markvandring og samtidigt opfordrede avlerne til at gå over til mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

- Det var en stor hjælp, at AKV´s konsulenter kom og hjalp med at få renseren i gang. Da der er utallige indstillingsmuligheder, er det godt at have kyndige personer til at hjælpe med de rigtige indstillinger, fortæller Johs Elsnab og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremkørselhastigheden første gang er 12 til 13 kilometer i timen. På marker over fire til fem hektar giver det en kapacitet på cirka fire hektar i timen. Ved anden kørsel skal hastigheden være lidt lavere, cirka 10 kilometer i timen, for ikke at dække kartoffelplanterne.

Han har måttet udskifte de stilke, som renseskærene sidder på, idet de efter en dags kørsel var bøjede og ødelagt.

- Det er hårdt ved grejet at køre 13 kilometer i timen med et redskab i jorden, så vi købte nogle stilke, der var betydelig sværere, og så var det problem løst.

Han har kørt med en traktor med 125 hestekræfter og med træk på alle fire hjul, og her mener Johs Elsnab, at lidt mindre motoreffekt også vil kunne gøre det - men vigtigst er, at traktoren har rigelig med effekt og er godt over arbejdet.

Hold farten

Renseren skal køre med den anbefalede hastighed for at stjernerullerne skal arbejde rigtigt. Så det nytter ifølge Johs Elsnab ikke at halvere hastigheden for at mindske slitagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler i øvrigt, at der kun skal køres i tørvejr og allerhelst i solskinsvejr.

- Men kommer der lidt støvregn, kan man godt køre på let sandjord - men ikke på den bedre jord, fastslår han.

Johs Elsnab mener, at opskriften på mekanisk rensning egentlig er identisk med almindelig ukrudtsbekæmpelse, blot er sprøjtning med Titus erstattet med mekanisk bekæmpelse, og for begge metoder gælder, at ukrudt bekæmpes bedst på små ukrudtsplanter.

- Når der skal bruges mekanisk ukrudtsbekæmpelse i kartoffelmarken, skal man være mindst lige så meget på tæerne som ved brug af kemi. Der skal køres på det helt rigtige tidspunkt. Hverken for tidligt eller for sent, understreger han.

Nyt for sæson 2012

I 2012 vil Johs Elsnab behandle hele kartoffelarealet med stjernerullerenseren, men sprøjter dog med en liter Roundup pr. hektar inden fremspiringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil han undlade at lægge kartofler i de sidste fire til seks rækker i forageren.

- Det er lidt hårdt at komme ud over rækkerne i forageren med 13 kilometer i timen. Vi plejer nemlig at lægge kartoflerne i forageren helt op til enden af rækkerne for at udnytte al jorden. Det giver problemer, når der køres med renseren, for farten må ikke tages af før enden, så får du ikke ukrudtseffekten.

Der har ikke været problemer med sandflugt, idet de udsatte marker og pletter i marken ikke pløjes. Når det var blæsevejr, kørte Johs Elsnab på de marker, hvor jorden ikke kan fyge.

Selv om man kan indvende, at den mekaniske rensning først bliver rigtig interessant den dag, den erstatter Roundup, så betragter Johs Elsnab Roundup som en slags forsikring:

- Vi brugte en liter Roundup til 31 kroner pr. hektar. Det er jo til at betale, og det er en kæmpe forsikring at få ryddet godt op i marken, inden rensningen starter. Det vil ikke være at spøge med, hvis 135 hektar kartofler forsvinder i ukrudt.