At kunne levere gode, saftspændte og velsmagende kartofler et helt år ud i fremtiden fra tidspunktet for optagningen fordrer, at man kan lagre kartoflerne på en sådan måde, at de kvalitetsmæssige egenskaber bibeholdes. Kartofler er et halvfordærveligt produkt, som er let at påføre såvel kvalitetstab som skader på grund af dårlig behandling ved indlagring og lagring. Konsekvenserne heraf er ofte et betydelig økonomisk tab, fortæller Gunnar Schmidt, energi- og teknikrådgiver, Byggeri & Teknik I/S, Herning og giver i en artikel til Agro sit bud på, hvordan man undgår de værste af fejlene.

Han nævner at for at få succes med lagring af kartofler kræves først og fremmest indsigt i kartoflens biologiske liv, herunder risikoen for skadeudløsende påvirkninger (for eksempel mekaniske skader), eller påvirkninger, som skaber grobund for vækst af skadegørere på lageret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklen giver også en gennemgang omkring lagersygdomme, hvordan man undgår dem og vigtige punkter ved indlagring og lagring.

Nogle af disse punkter er:

* Skånsom indlagring.

* Tørring af knoldoverfladen - skal være udført senest 24 timer efter optagningen.

* Sårheling = fjerne varme og fugt, samt fasteholde temperatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilke tre andre punkter han nævner og andre gode råd Gunnar Schmidt giver kan du læse i Agro, der udkommer den 11. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.