Bedre ventilation, mindre støj og en større fortjeneste pr. gris. Det er status på Søren Pedersens slagtesvinebedrift i Bjerringbro efter en energirenovering af ventilationsanlæggene i de ni stalde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

El-besparelsen på 70 procent i staldene betyder, at Søren Pedersens samlede elforbrug på bedriften med 4.200 slagtesvin er faldet til det halve. Det er nu dokumenteret af EnergiMidt, som har fulgt installationens forbrug i et år efter udskiftning.

De i alt 43 EC-ventilatorer er installeret af Bjerrringbro-firmaet MHJ Agroteknik over en periode på et halvt år ? fra marts til september 2010. Hver gang et hold grise blev sendt til slagtning, rykkede to mand fra MHJ ind i den tomme stald, og fem timer efter var de gamle ventilatorer erstattet af moderne energibesparende ventilatorer fra ebmpapst.

I dag kan Søren Pedersen glæde sig over et lavere støjniveau, bedre holdbarhed, nemmere regulering og en elmåler, der nærmest går i slowmotion.

- Det er selvfølgelig besparelsen, der er det største gevinst, men de andre fordele betyder også noget. For eksempel at jeg kan regulere hastigheden fra fuld effekt og helt ned til, at vingen bare står og kører langsomt rundt. Det er også dejligt, at de ikke larmer. Nogle gange skal jeg lige tjekke, om de overhovedet kører, for jeg kan næsten ikke høre dem, siger Søren Pedersen.

Mest effektive på markedet

MHJ Agroteknik har valgt at bruge ebmpapst staldventilator til alle sine energirenoveringer i landbruget, fordi virksomheden mener, at det er den mest effektive og bedst afprøvede løsning på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ventilatoren fra ebmpapst er samlet af dele, der er optimeret til hinanden, idet styring, motor og vinger er udviklet til at arbejde sammen i netop denne EC-ventilator. Andre fabrikanter sammensætter dele fra forskellige leverandører, hvilket betyder, at de ikke er optimeret til hinanden, forklarer Jens Jørgensen fra MHJ Agroteknik.

Han oplever en stigende interesse for energibesparendes staldventilation, men det er også tydeligt, at der i øjeblikket ikke er mange penge i branchen. Derfor er det ofte, når svineproducenterne alligevel står foran en udskiftning, at de så vælger den energibesparende model.

Triac-ventilatorerne har et højt grundforbrug, som er dyrt. EC-ventilatoren kan præstere et større undertryk ved det samme omdrejningstal, så vægventilerne kan åbnes tidligere. Det betyder, at omdrejningstallet kan sænkes, og dermed spares der energi.

Besparelser for 80 millioner kroner

Potentialet for energibesparelser i den danske svineproduktion er enormt, fastslår energirådgiver Kurt Mortensen fra EnergiMidt.

- Der er omkring 10 millioner grise i alle størrelser i de danske svinestalde - søer, smågrise og slagtesvin. De har brug for cirka 82.000 ventilatorer, og med vores kendskab til branchen anslår vi, at det nuværende elforbrug til ventilation ligger på cirka 200 millioner kWh om året. Da man kan spare mindst 50 procent ved at skifte til EC, giver det en mulig besparelse på 100 millioner kWh eller 80 millioner kroner. Og det er lavt sat, understreger Kurt Mortensen.