Flere andelshavere har udtryk bekymring om planerne for at gøre Danish Crown til et aktieselskab, og senest har Lindhart B. Nielsen samt en stor del af VSP's bestyrelse advaret mod at afgive styring og afkast til eksterne investorer.

Læs også Stor opbakning til Lindharts advarsel mod aktier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får dog ikke næstformand for Danish Crown, Erik Bredholt, som bliver konstitueret formand efter den 22. december, til at skifte kurs.

- Det er positivt, at folk er bekymrede. Det betyder, at man tænker over tingene, og der beder vi altid folk om at gøre. Men vi er nødt til at forholde os realistisk til, at der ikke er kapital i værdikæden til at skyde flere penge ind i selskabet, siger Erik Bredholt og fortsætter:

- Vi har behov for kapitalmæssig styrke, og det er vanskeligt at forestille sig at få en indsprøjtning af primærproducenterne, som også selv har behov for kapital. 

Læs også - Hvad hjælper et stærkt slagteri uden svineproducenter?

Ikke realistisk at konsolidere

Flere andelshavere har meldt sig parate til at skyde flere penge ind i selskabet som alternativ til et A/S. Men den løsning, tror Erik Bredholt, ikke er realistisk, som tingene ser ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som primærproducenter er vi afhængige af at komme af med vores dyr til en stærk afregningspris. En stærk afregningspris får man fra et stærkt afsætningsapparat, og et stærk afsætningsapparat får man fra ekstra kapital. Men det er ikke mit indtryk at gennemsnitsproducenten har kapital liggende, siger han og fortsætter:

- Hvis vi skal skyde penge i selskabet, så forpligter vi alle. Og alle skal betale det samme - ellers underminerer vi hele andelstanken.

Ikke kun kapital til vækst

En del af argumentet for at blive ved andelsformen har været, at væksten har blomstret i god fart de seneste år, og at det ikke er nødvendigt for Danish Crown at vækste endnu hurtigere, end selskabet allerede gør.

- Der er jo forskellige holdninger til, hvad der er fart. Vi har et betydeligt omkostningshandikap i Danmark, hvilket betyder, at vi konstant jagter omkostninger, og at vi investerer i udlandet for at sprede handikappet ud.

- Men om vi skal vækste eller ej, så skal vi skabe en større robusthed i selskabet, siger Erik Bredholt.