"En helt ny type behandling", kalder direktør i BKG VetPharma; Birgit K. Giwercman de nye præparater, som hun nu sammen med Videncenter for Svineproduktion går i gang med at teste på grise. Hvilke stoffer der reelt er tale om, kan vi ikke få at vide ? kun at der er tale om en global nyhed og en helt ny grundsubstans, vi ikke kender i forvejen. Substansen kan finde indpas i såvel human som veterinærmedicin om tre til fem år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi går ind i dette projekt, fordi vi gerne vil bidrage til, at der udvikles et præparat, som kan eliminere resistente bakterier. Det vil være en positiv udvikling for både dyr og mennesker, fordi vi kan minimere resistensudviklingen. Forhåbentlig vil vi også kunne sanere de få besætninger, som har MRSA, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion.

BKG Pharma har siden 2004 forsket i den nye form for antibiotika og lavet mange laboratorieforsøg, hvor medicinen er gennemtestet på dyremodeller. Resultaterne har været positive, og nu satser det nyetablerede firma BKG VetPharma på forsøg på grise. Nicolaj Nørgaard forventer, at man allerede om et års tid ved, om det virker på grise.

- Vi har ingen planer om at producere og sælge medicin. Det overlader vi til andre. Vi vil derimod gerne deltage i udviklingen af de nye præparater, understreger Nicolaj Nørgaard.

Han vil ikke fortælle, hvor mange penge, Videncenter for Svineproduktion investerer i projektet og argumenterer med, at selskabet nok skal sælges på et tidspunkt. Birgit K. Giwercman afslører dog, at Videncentret kommer til at eje omkring en tredjedel af selskabet. BKG VetPharma, som har til huse på Østerbro, har syv ansatte og udliciterer en del af arbejdet til blandt andet KU Life.

Charmeoffensiv

Formand for Videncenter for Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen er ikke bleg for at erkende, at investeringen i BKG VetPharma også handler om imagepleje. Antibiotikaforbruget i svineproduktionen må ikke være hovedårsag til, at bakterier udvikler resistens overfor antibiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I svinesektoren har vi nok præparater til at løse vores behov, men vi vil gerne imødekomme samfundets ønsker, siger Lindhart B. Nielsen.

Det var først, da Videncenter for Svineproduktion blev præsenteret for et gennemarbejdet og seriøst projekt, som var klar til afprøvning på grise, at de valgte at indgå samarbejde med BKG.

- Vi deltager gerne i udviklingsopgaver med staldsystemer og nu også medicin. Det er første gang og ikke noget, vi har planer om at udvide, og vi tror bestemt ikke, at vi skal tjene store penge på det, understreger formanden.

Han håber og forventer, at samfundet vil se positivt på svineproducenternes initiativ om at udvikle et nyt antibiotisk stof, som har resistente bakterier slet ikke kender. Et stof, som oven i købet har gode chancer for at blive en succes indenfor såvel human som veterinærmedicin.

Fakta om ?de nye antibiotiske stoffer?