Siden 2009 har de danske svineproducenter reduceret antibiotikaforbruget med hele 21,4 procent og frivilligt stoppet for brugen af antibiotika, der er kritisk vigtig for behandlingen af mennesker.

Den indsats har i de sidste uger belønnet sig i medierne, hvor Politiken har bragt en række artikler, som alle omhandlede antibiotika, resistens og konsekvens. Avisen har behandlet alt fra human brug af antibiotika til mulig resistente bakterier fra udlandet, kæledyr og husdyr til den videre forskning i nye typer antibiotika.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er glædeligt, at vi nu kan se, at svineproducenterne får ros for den flotte indsats, der er gjort på staldgangen sammen med dyrlægerne. Det viser, at vi kan vende de negative historier i en positiv retning, når vi selv tager teten, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion.

WHO: Danmark er et inspirationsland

Der har i den forgangne uge også lydt ros fra WHO, 

Verdenssundhedsorganisationens direktør, Mrs. Chan, som under EU’s resistenskonference roste de danske landmænd for det lave forbrug af antibiotika og Danmarks ansvarlige tilgang til hele antibiotikaområdet herunder Gult Kort-ordningen.

Den danske svinebranches resultater blev præsenteret på konferencen af Nicolaj Nørgaard. Det var nogle af de resultater, som Mrs. Chan brugte til at fremhæve Danmark som et inspirationsland for hele EU og resten af verden.

- Der er også en række danske forskere, som positivt har tilkendegivet deres anerkendelse af svineproducenternes frivillige stop for brugen af cephalosporiner. Det varmer i en tid, hvor der er enkeltpersoner, som søger at sætte mediedagsordenen. Her skal politikerne bare huske på ikke at lade sig forføre, men lytte til den faglige viden, understreger Nicolaj Nørgaard.