Danvet K.S. havde inviteret Tim Petersen, Fødevarestyrelsen, til at holde indlæg på årsmødet på Pejsegården i Brædstrup under titlen: Gul kort ? hvad gør vi nu?

Han fremhævede først og fremmest, at forbruget af antibiotika blev reduceret med 3,2 procent i 2010 i forhold til 2009, så Gul kort-ordningen har haft en effekt. Det var nemlig især i sidste halvdel af 2010, at forbruget af antibiotika er faldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stadig fejl i registreringerne af forbruget af antibiotika. Vi troede ellers, de var væk. Men der indtastes for eksempel forkert kode for dyregruppe eller forkerte mængder, siger han.

Det er både dyrlæger og apotekere, der taster forkert.

Han understreger også, at Gul kort-ordningen ikke er færdigudviklet.

- Vi har stadig problemer med at skelne mellem de svineproducenter, der systematisk anvender for meget antibiotika og de svineproducenter, der bruger meget i en periode, fordi besætningen har fået et sygdomsudbrud. Vi vil have fat i den første kategori.

- Vi går efter at få reduceret antallet af behandlinger, men selvfølgelig også mængderne ? for at undgå udvikling af resistens, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han opfordrer derfor svineproducenter til at stille spørgsmål til besætningsdyrlægen. Er det de samme infektioner, der driller. Han opfordrer til at få taget nogle prøver og få det undersøgt.

- Prøv også at finde ud af om problemer kan forebygges i stedet for. Sørg hele tiden for at følge op på, hvor I er på vej hen, når det gælder forbruget af antibiotika.

To færre grise pr. sti

Tim Petersen fortalte, at der er et rødt kort på vej, når det gælder forbrug af antibiotika.

Det betyder, at man hvis det forslag fødevareministeren har fremsat vedtages, så vil svineproducenter måske få et påbud om at tage to grise ud af stierne for at reducere belægningsgraden.

Han mindede også om, at Fødevarestyrelsen fremover vil sætte nogle effektmål for 1) hvor meget antibiotikarester, der må findes i kød, 2) forbruget af antibiotika ? herunder Gult kort, 3) Dødelighed og 4) Skuldersår (fra 2011).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grænseværdierne for disse effektmål vil være dynamiske, sagde han.

Man strammer grænseværdierne, så man hele tiden flytter gennemsnittet.

- Vi skal snart fastsætte de nye grænser for forbruget af antibiotika. Jeg har hørt, at de bliver henholdsvis 4, 22 og 6, sagde han med et smil.

(De er i dag henholdsvis 5,2;28 og 6 ADD pr. 100 søer, smågrise og slagtesvin pr. dag, red.)

- Nej, det er bare mit gas. Det er jo den første april i dag. Grænseværdierne kommer aldrig så langt ned, sluttede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rødt kort

Med den foreslåede paragraf 34 c får fødevareministeren hjemmel til at meddele påbud om reduktion af den maksimale belægningsgrad i en svinebesætning, for hvilken der er eller skulle være indgået aftale om sundhedsrådgivning ("Rødt kort"), hvis antibiotikaforbruget - efter at den ansvarlige for besætningen både har modtaget påbud om at reducere antibiotikaforbruget til under grænseværdierne ("gult kort antibiotika") og påbud om skærpet tilsyn - fortsat overskrider grænseværdierne, eller inden for 12 måneder fra udløbet af påbuddet om skærpet tilsyn igen overskrider grænseværdierne.

Kilde: LF 184 10/11.  Ekstra sundhedsrådgivningsbesøg i problembesætninger, påbud om supplerende veterinærfaglig vurdering, reduktion af maksimal belægningsgrad i svinebesætninger med højt antibiotikaforbrug m.v.