De tog opgaven meget alvorligt, og der blev "vendt mange sten", da to af dommerne, Jacob Olesen fra Videncentret for Landbrug og økonomikonsulent Carsten Friis fra Sønderjysk Landboforening mødtes for at diskutere, hvordan de vurderede de handleplaner, de fire konkurrencedeltagere havde afleveret i Den Sønderjyske Bundlinjematch.

Ved gennemgangen af de enkelte handleplaner kommenterede de og stillede hinanden spørgsmål som:

Artiklen fortsætter efter annoncen

?Men forbedrer det bundlinjen eller kassekreditten??

?Der mangler noget med deadlines, men de ligger forrest i feltet.?

?Prioriteringen er ikke helt klar.?

Fire dommere enige

Og så blev der talt point sammen. På et punkt er alle fire dommere enige: De fire sønderjyske landmænd har lagt sig i selen og afleveret handleplaner, som viser, at danske landmænd både er kreative og ambitiøse.

Da de sidste to dommeres bedømmelser kommer ind fra Peder Damgaard, forstander på Gråsten Landbrugsskole, og landbrugschef Arne Jacobsen fra Den Jyske Sparekasse tegner der sig et felt, som efter første etape i konkurrencen stadig er samlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I spidsen ligger dog Aage Seidelin og hans søn, Erik Seidelin.

Målbare planer med ansvar og tidsfrister

Da Aage Seidelin får spørgsmålet, hvorfor han sagde ja til at tage del i konkurrencen med det bøvl, der følger med, når der skal laves handleplaner, prioriteres indsatser og følges op på det, man har besluttet sig for?

- Ja det med bøvlet fandt vi jo først rigtigt ud af bagefter, siger Aage Seidelin og slår en latter op.

Aage og Erik Seidelin havde flere grunde til at gå med i konkurrencen.

- Vi står foran et generationsskifte, og så har vi haft nogle år med driftsresultater, som har været for dårlige. Vi har sat os som mål at hæve mælkeydelsen med mellem 800 og 1.000 liter mælk pr. ko, og vi mener, at det kan ske ved, at vi gør en indsats i marken og skaffer køerne noget bedre grovfoder, fortæller Aage Seidelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Team Seidelin får ros for meget veltilrettelagte, målbare handlingsplaner, og far og søn har taget ved lære af opfordringen til at være meget konkrete ved ikke blot at redegøre for mål og indsatser, men også for hvem der har ansvaret for at følge op, og hvornår det skal ske.

Potentialet er 3,6 millioner kroner

Allerede nu kan man se, at der kan være noget at hente på bundlinjen. De fire konkurrencedeltagere forbedrer deres indtjening med knap 3,6 mio. kr., hvis det går, som de har sat sig for.

Baggrunden for bundlinje-projektet er en erkendelse af, at når nu priser og renter ikke kan styres, må landmanden tage fat på det, han kan påvirke. Mon ikke der bliver nikket til det i de banker, som hellere ser landmandens hæl end tå?

Nu er der analyseret og lagt planer. I den næste etape drejer det sig om at vise, at man kan veksle tanker og ideer til kolde kontanter?

Læs portrættet af Aage Seidelins bedrift på side 33 og portrætterne af to af de øvrige deltagere i Den Sønderjyske Bundlinjematch på side 34 og 36 i denne udgave af Maskinbladet, som løbende vil følge matchen frem til kåringen af den samlede vinder og også vil portrættere den fjerde deltager.