Likviditeten er stadig en begrænset ressource. Ikke mindst i landbruget, hvor långiverne er meget opmærksomme på de penge, de har udlånt til landbruget, da landbrugets kreditværdighed fortsat er lav.

På trods af prognoser om en forbedret indtjening i kvægbruget for 2011 er likviditeten stadig begrænset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud fra de prognoser der er lavet for 2011, ser resultaterne væsentlig bedre ud end tidligere. Dette skyldes ikke mindst nogle fornuftige afregningspriser på mælk og kød - på trods af pæne foderpriser.

Indtjeningen i svineproduktionen for 2011 ser stadig noget dyster ud i kraft af et dårligt bytteforhold. Kom derfor på forkant og træd i karakter som virksomhedsleder og forhold dig til likviditeten. Du kan eventuelt sammen med din konsulent komme med et bud på over for banken, hvordan du passer bedst muligt på din likviditet.

Derfor er det vigtigt at have fokus på likviditet i alt, hvad man foretager sig og være bevidst om, at den anvendte likviditet bruges fornuftigt. Vi er nemlig inde i en tid, hvor en del af den dyrebare likviditet også skal bruges til at afdrage på gælden.

Likviditet kan kun bruges en gang, inden den skal betales tilbage, hvorfor det er vigtigt ikke at anvendes mere likviditet end højst nødvendigt. Likviditet er dyr, også selvom renten fortsat er lav.

Den bedste måde, man kan styre sin likviditet på, er at få lavet et budget og have ejerskab for produktet. Her kan udviklingen følges på kassekreditten hver måned, således at du som virksomhedsleder lynhurtigt kan sætte ind, hvis tingene ikke kører som forventet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I budgettet(regnskabet) fremgår det af likviditetsoversigten, hvor meget der er til investering og afdrag. Da afdragsprofilen for det meste ligger fast, er investeringerne en af de måder, man kan regulere i likviditeten. Det giver goodwill i banken selv at minimere investeringerne.

Man er selv herre over de investeringer, der foretages. Der er dog visse investeringer, der er nødvendige og er afhængig af, at resultatet opnås.

Men derfor er det alligevel vigtigt for mig at sige, at jeres ønskeinvesteringer skal gemmes til om nogle år, og I skal koncentrere jer om at begrænse dem mest muligt på kort sigt.

Investeringer kan blandt andet også bestå i at øge besætningen og beholdningerne, hvor landmanden selv har mulighed for at finde likviditet. Der er ingen grund til at have flere beholdninger end højst nødvendigt. Her tænker jeg især på kvægproducenterne, der ikke bør have mere grovfoder liggende end højst nødvendigt. Tænk derfor også likviditet, når markplanen laves.