Hos familien Seidelin har de skiftet malkerobotterne ud med nye Lely A4 malkerobotter. Det betyder ro på malkningen og mere tid til høstarbejdet.

- Udskiftningen giver altid lidt udfordringer, men Lely er hurtige til at hjælpe med de problemer som opstår. Antallet af alarmer er faldet markant, og det betyder at der er tid til andre ting, siger Aage Seidelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høsten er i gang, og der er i skrivende stund høstet de første 10 hektar alm. rajgræs, som har givet fornuftigt og levet op til forventningerne. Udbyttet er lidt bedre, end Seidelin plejer at høste, og går alt godt, er de sidste 10 hektar også hurtigt høstet.

Erik Seidelin fortæller, at afgrøderne står godt. Rugen står lidt uens, men ellers står alt godt bortset fra vinterrapsen.

- Der er heldigvis kun 15 hektar vinterraps tilbage, efter at en del blev sået om i foråret, siger han.

Planteavlskonsulent Hans Kristian Skovrup supplerer diskussionen om vinterraps med, at de første høstmeldinger på udbytte lyder på pil opad.

Ekstra fokus på omkostninger

Hos familien Seidelin skal der foruden rajgræs høstes, vinterraps, brødrug, triticale, vinterhvede og vårbyg og havre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle af markerne er knap så rene i år. Bundlinjematchen har betydet ekstra fokus på omkostningerne, men det betyder ikke noget for udbyttet, at der står lidt ukrudt tilbage, siger Erik Seidelin.

Planteværnsforbruget er kørt lige til kanten. Ingen lejesæd betyder at marken ikke er overgødsket, og derfor bliver høsten også nemmere.

Der skal tages jordprøver i flere marker lige efter høst for at sikre en endnu bedre optimering af markdriften i fremtiden.

Udbytter mangler lidt

Målet i bundlinjematchen på vårbyg er 50 hkg, men Erik og Aage Seidelin er ikke sikker på, at de helt når målet. Flere af vårbygmarkerne er med græsudlæg, og det betyder normalt et lavere udbytte, end hvor det er ren vårbyg.

4. slæt kløvergræs skal tages i næste uge. Erik har brugt friskgræsanalysen til at ramme det rigtige slættidspunkt indtil nu. Kvaliteten har været fin, men udbyttet mangler lidt. I en periode var det svært at vande nok. Det betyder, at marken var lidt hurtig til at gå i stængel og derfor måtte skårlægges lidt tidligere end planlagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gode vejr betyder at Erik og Aage Seidelin er lidt utålmodig. Det er tydeligt, at der står en mejetærsker som de skal hjem og have startet.