Rug har i mange år haft et dårligt ry som svinefoder. Men med nye sorter der producerer så store mængder pollen, at der kun i meget sjældne tilfælde er problemer med meldrøjer, kan rug i mange tilfælde erstatte hvede i foderblandingerne til svin, uden at det går ud over tilvæksten. Derfor mener Finn Poulsen, planteavlskonsulent hos Jysk landbrugsrådgivning, at flere landmænd på ejendomme med sandjord med fordel kan dyrke rug.

- Som udgangspunkt er der bedst økonomi i at dyrke rug til brød, men i forbindelse med at man tegner kontrakten med foderstoffirmaet, kan man passende presse på for at få lavet en kontrakt, der sikrer en mindstepris for rugen i tilfælde af, at den ikke kan godkendes til brødrug. Dermed undgår vi en situation, som vi oplevede for nylig, hvor landmænd, der fik rugen kasseret til brød, måtte finde sig i, kun at blive tilbudt 45 kroner pr. hkg rug, som skulle sælges til foderstoffirmaerne, siger planteavlskonsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Garanteret mindstepris

En af de landmænd, der har taget rugdyrkningen til sig, er Karsten Kristensen fra Agerbæk mellem Varde og Grindsted. På cirka 50 ud af sine 250 hektar dyrker han brødrug på en kontrakt, som sikrer ham samme pris for rugen som for foderbyg, hvis rugen ikke bliver godkendt til brød.

- Jeg blander ikke selv foderet til de 6.000 slagtesvin, vi producerer årligt, og er derfor tvunget til at sælge kornet. Derfor har jeg sørget for at lægge et sikkerhedsnet ud, så jeg er garanteret en mindstepris for rugen, som svarer til den, vi kan få for vårbyg. Dermed har jeg fået en bedre økonomi i markbruget, da rug giver højere udbytter end både vårbyg og hvede på vores lette jorder, siger Karsten Kristensen.

Han tilføjer, at rugen tilmed har den fordel, at den klarer sig bedre end både hvede og vårbyg i tørre perioder, og at en stor andel af rug i sædskiftet derfor er med til at sikre, en mere optimal vanding i de øvrige afgrøder på ejendommen – men at der dog samtidig er en række dyrkningsmæssige faktorer, som der skal tages højde for, hvis dyrkningen skal lykkes.

Læs hele artiklen i apriludgaven af Agrologisk. Bestil abonnement på www.agrologisk.dk.