Prisen på foderrug er gennem de seneste år steget. Derfor mener Finn Poulsen, planteavlskonsulent hos Jysk Landbrugsrådgivning, at man som landmand nøje bør overveje, om man i stedet for at satse på en merpris for brødrug skal satse på at avle et højere udbytte i foderrug.

Dyrkningen af brødrug er nemlig forbundet med nogle begrænsninger. Blandt andet må man ikke vækstregulere brødrug, ligesom det ikke er tilladt at nedvisne den med glyphosat før høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget dyrkningssikkerhed

- Med den nuværende prisforskel mellem foderrug og brødrug er guleroden ved at dyrke brødrug langt mindre end tidligere. Derfor er det vigtigt, at man forholder sig til de ulemper, der er forbundet med at dyrke brødrug, siger Finn Poulsen.

Han peger især på risikoen for, at afgrøden går i leje, når det ikke er muligt at vækstregulere afgrøden. Det får mange landmænd til at holde igen med tildelingen af kvælstof, og det kan let resultere i et lavere udbytte, end hvis der blev dyrket foderrug, der må vækstreguleres, og som derfor tåler mere gødning uden at gå i leje.

Derudover vil en sprøjtning af foderrug med glyphosat før høst lette høstarbejdet, samtidig med at behovet for tørring alt andet lige vil mindskes.

Mere fleksibel høst

- Forbuddet mod at anvende glyphosat i brødrug før høst betyder, at mange landmænd høster rugen første gang chancen byder sig i høst. Det sker for at sikre, at faldtallet er under 120, som er et af kravene for brødrug. Men da der samtidig er krav om, at brødrug maksimalt må indeholde 20 procent vand ved levering, risikerer man let at skulle tørre kornet, forklarer Finn Poulsen.

Udover mindre fleksibilitet i høst mener han derfor, at man risikerer at bruge flere penge på at tørre brødrugen ned, end merprisen på ti korner pr. hkg kan betale for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så udover at øge muligheden for at avle et højere udbytte ved at tildele foderrug mere kvælstof end brødrug mener Finn Poulsen, at man vil opnå en øget fleksibilitet i høst. Både fordi man har mulighed for at vækstregulere foderrug, og derved mindsker risikoen for lejesæd, og fordi man kan vente med at høste foderrug til den er tør, og derved ikke skal bruge tid, kræfter og penge på at tørre den ned.

Planteavlskonsulenten opfordrer derfor til, at man nøje overvejer, om man i stedet for at gå efter et pristillæg på ti kroner for brødrug i stedet vil satse på at avle et højere udbytte og minimere udgifterne til tørring af kornet efter høst.