Fra januar 2012 skal alt foder til økologiske husdyr være 100 procent økologisk, og det får flere økologer til at undersøge hamp som alternativt foder. Hamp uden cannabis, så dyrene ikke bliver "skæve".

Ifølge Videncentret for Landbrug skal foderhamp sikre protein/aminosyrer til dyrene, da kartoffelprotein endnu ikke findes i økologisk udgave, og raps er en vanskelig afgrøde at dyrke i det økologiske sædskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

20 landmænd, konsulenter og repræsentanter for forarbejdningsindustrien deltog for nylig i to temamøder om dyrkning af hamp, som Videncentret for Landbrug og AgroTech stod bag.

Nemt at dyrke

- Det er jagten på den høje værdi af proteiner og den rigtige mængde af aminosyrer, der gør hamp interessant som foder til økologiske grise og fjerkræ. Desuden er det nemt at dyrke og får ikke så mange sygdomme som andre plantearter, og så har dyrkningseksperimenter vist, at det kan lade sig gøre at dyrke hamp og høste frøene i Danmark, siger Niels Finn Johansen, der er konsulent i Fjerkræ og leder af et projekt, som skal afprøve mulighederne for produktion af hampfrø i Danmark.

Der er en del udfordringer i at få landmænd til at dyrke hamp i Danmark, da det ikke er økonomisk rentabelt, som det ser ud i dag.

Alligevel opfordrer Videncentret producenterne til at dyrke hamp.

- Vi fungerer som rådgivere for de landmænd, der gerne vil prøve at dyrke hamp og forsøger at hjælpe de virksomheder der presser olien ud af frøene, så der på den måde kan opstå nye indtægtskilder ved at dyrke hamp i Danmark, siger Niels Finn Johansen, der tilføjer, at den hamp, som anvendes til dyrenes foder, ikke indeholder cannabis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyrene bliver ikke ”skæve” af at æde det, men får tværtimod både fibre, proteiner og olie, fastslår han.

Landmænd der gerne vil dyrke hamp skal dog først have en tilladelse.