Efter en udfordrende høst vurderer flere økologiske svine- og mælkeproducenter, at de kommer til at mangle foder ? en udfordring, som LandboNord har sat på dagsordenen.

50 økologiske landmænd fra hele landsdelen mødtes i Dronninglund til LandboNords Øko-dag. Først hos økologisk mælkeproducent Per Vestergaard, som har afgræsning med 500 årskøer, og efterfølgende på Dronninglund Slot. Begge steder var der faglige indlæg og en god snak mellem kollegaer. En snak som blandt andet handler om foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter en udfordrende høst kan vi se, at flere af de økologiske svine- og mælkeproducenter kommer til at mangle foder til deres dyr, når vi kommer ind i 2018. Derfor opfordrer vi fremadrettet flere konventionelle planteavlere til at overveje et gratis omlægningstjek, da aftagerne er der og mulighederne for rentabel økonomi er noget bedre sammenlignet med de konventionelle, siger driftsøkonom i LandboNord, Trine Jensen.

Afskalning af havre

Men der er også noget, som de økologiske landmænd selv kan gøre for at udnytte deres foder bedre. Et af indslagene på Øko-dagen var en demonstration af et mobilt anlæg til afskalning af havre. Ifølge firmaet Gl. Buurholt ApS, så sikrer man på den måde både en billig kilde til energi, fedt og protein samt muligheden for at have en enkelt foderplan med meget få foderemner.

- Det er vores mål at vise deltagerne, hvad der er på markedet lige nu, så den enkelte landmand ikke bare kaster sig ud i noget, som i sidste ende kan koste dyrt. Her fik vi lejlighed til at se afskalningen demonstreret og få en god snak, om det kunne være en mulighed på den enkeltes bedrift. Det gælder sædskifte og en bedre afstemt foderration, siger svinerådgiver i LandboNord, Josva Møller Jensen.

Udover demonstrationen af afskalning så var der også oplæg om markedssituationen for økologisk korn ved Henrik Kløve, DLG. Økologisk planteavl ved planteavlskonsulenterne Ane Juul Dane og Eske Høj Laursen, LandboNord og oplæg fra økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.