En ny analyse af driftsresultaterne for LandboSyds svineproducenter viser, at foreningens svineproducenter kommer ud med et driftsresultat fra landbruget, der er omkring en halv million kroner bedre end landsgennemsnittet.

Tallene er udtrukket fra den fælles Ø90 regnskabsdatabase, der styres af Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billedet var det samme i både 2008 og 2009, og rådgivnings- og udviklingschef Anders Andersen, LandboSyd, mener, at der er en række grunde til, at driftsresultaterne ser bedre ud i den sydlige del af landet.

- Der er en bedre effektivitet af driften målt pr. dyreenhed, men den væsentligste årsag er, at de har en mindre gæld. De sidste år før krisen har vores svineproducenter holdt igen med at investere, og desuden har forholdsmæssigt flere variabelt forrentede kreditforeningslån, forklarer Anders Andersen.

Han nævner desuden færre tab på finansielle kontrakter og valutadispositioner og væsentligt færre fastrenteswap som en del af årsagen.

Driftsresultat er det beløb, landbruget har givet i overskud til aflønning af ejer og eventuelt medarbejdende ægtefælle. Her ligger den gennemsnitlige svineproducent i LandboSyd på cirka 550.000 kroner, mens de i resten af landet ligger på cirka 50.000 kroner.

Tæt på Tyskland

Anders Andersen vil ikke afvise, at den geografiske placering tæt på Tyskland kan være med til at give de sydjyske svineproducenter et bedre resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er selvfølgelig både en større mulighed for at købe foder i Tyskland og eksportere til tyske slagterier, men jeg har ikke konkrete tal på, at foderprisen er lavere for vores svineproducenter. Så det kan jeg kun antage - jeg vil ikke lægge hovedet på blokken på, hvor meget det har givet i resultaterne, siger han.

Han nævner dog, at jordpriserne i den sydøstlige del af Jylland og på Als ikke er steget lige så meget som i andre dele af landet.

- Desuden er vi det rådgivningscenter i landet, der har næstflest medlemmer med abonnement på Agromarkets. Det siger noget om, at vores medlemmer følger meget med i, hvordan de skal lave deres disponeringer, og de søger uafhængig rådgivning om, hvordan de skal handle deres produkter, siger Anders Andersen.