I alt har Landbrug & Fødevarer i dag indsendt over 100 sider med kommentarer til regeringens fremlagte vand- og naturplaner. Det sker som høringssvar til Naturstyrelsen, som foreløbig har modtaget høringssvar fra over 2.000 landmænd, interesseorganisationer, virksomheder med flere. Høringsfristen er officielt i dag, men Naturstyrelsen har åbnet for svar til og med på lørdag.

Den gennemgående kritik går på de faglige mangler i oplægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det faglige grundlag er yderst mangelfuldt, og vi opfordrer derfor klart til, at det bringes i orden. Der må være samhørighed mellem ambitionsniveau på den ene side og faktisk viden om tilstand og sammenhænge på den anden. Indsatskravene skal være baseret på opdaterede data, og der må være en tilstrækkelig dokumentation for behov og effekt, siger administrerende direktør Carl Aage Dahl, Landbrug & Fødevarer.

Vil vurdere planerne juridisk

- For mange landmænd vil der være tale om så voldsomme omkostninger og indskrænkninger i forbindelse med de foreliggende vandplaner, at der kan være grundlag for at prøve sagen ved domstolene. Når de endelige planer foreligger, vil Landbrug & Fødevarer foretage en samlet juridisk analyse med henblik på at vurdere behovet for at tage retslige skridt.

Den planlagte gennemførelse af Natura 2000-planerne finder Landbrug & Fødevarer også problematisk. Organisationen noterer sig, at Danmark har en forpligtelse til at gennemføre EU’s habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver, men finder på en lang række punkter, at gennemførelsen ikke lever op til de retningslinjer og krav, der kan stilles til et så vigtigt og indgribende plangrundlag.

- Vi vil gerne medvirke til at natur og miljø får det bedre. Det gælder om at finde de rette løsninger, så miljø og vækst kan gå hånd i hånd, påpeger Carl Aage Dahl.