Lyt til artiklen:

Svensk universitet: Glyfosat-forbud kan øge udvaskning af næringsstoffer

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Sveriges Lantbruksuniversitet konkluderer i en ny rapport, at et forbud mod glyfosat risikerer at øge udvaskningen af kvælstof og fosfor.

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har på bestilling fra det svenske landbrugsministerium, Jordbruksverket, undersøgt effekten af et eventuelt forbud mod glyfosat i markbruget.

Undersøgelsen blev bestilt i 2019, da Jordbruksverket havde analyseret konsekvenserne af et glyfosatforbud og nåede frem til, at der kunne være risiko for øget udvaskning af næringsstoffer på grund af øget behov for jordbearbejdning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge det svenske medie Jordbruksaktuellt fik Sveriges Lantbruksuniversitet på den baggrund til opgave at gå dybere ind i problemstillingen og har nu beregnet udvaskningen af kvælstof og fosfor i tilfælde af et forbud mod glyfosat.

Beregningerne bekræfter Jordbrugsverkets oprindelige antagelse om at udvaskningen af næringsstoffer øges i takt med øget jordbearbejdning - ikke mindst, når bearbejdningen sker tidligere, end det er praksis i dag.

Jordbruksverkets beregninger viser ifølge Jordbruksaktuellt, at fosforudslippet kan stige med et tocifret antal tons, mens udledningen af kvælstof kunne stige med flere hundrede tons.

SLU opstiller også et scenarie, hvor forskellige miljømål stilles op mod hinanden, og ifølge den svenske landbrugsstyrelse bliver det klart, at der er målkonflikter, og at de også påvirker nationale mål for miljø, klima og fødevareforsyning.

Rapportens konklusioner er aktuelle, fordi den europæiske myndighed for fødevaresikkerhed, EFSA, i juli 2023 skal tage stilling til, om glyfosat skal forbydes i europæisk fødevareproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se hele rapporten her

Eller læs en kortere omtale her