Ved forædling af hvedesorter udvælger udenlandske forædlere først og fremmest deres sorter under betingelser, som er optimale i de pågældende lande. Altså foretager de udvalg under et højere N-niveau end de danske forædlere, hvilket gør det sværere for de udenlandske forædlere at selektere sorter til danske forhold.

I en artikel i apriludgaven af Agrologisk har Erik Tybirk, Nordic Seed og Jens Lund Pedersen, DLA Agro sammenlignet danske og udenlandske sorter og fundet, at danske sorter udnytter kvælstof bedre end udenlandske sorter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljømæssige perspektiver

Ved sammenligningen af danske og udenlandske hvedesorter viser forsøg fra 2010, at de danske sorter har optaget otte kg kvælstof mere pr. hektar end de udenlandske sorter i forsøg, hvor der ikke blev bekæmpet svampesygdomme - og yderligere ti kg N pr. hektar, når der blev udført en svampebekæmpelse. Det mener de to forfattere til artiklen rummer nogle interessante miljømæssige perspektiver, da det vil svare til en øget kvælstofoptagelse på hele det areal der dyrkes med vinterhvede i Danmark på cirka 7.000 ton kvælstof. En faktor som de mener, bør medregnes, når man bedømmer resultaterne af de mange tiltag, der kan reducere udvaskningen af kvælstof.

Læs hele artiklen i apriludgaven af Agrologisk.