- Tyske forsøg har vist, at man set over en hel vækstsæson kan spare 20 kg kvælstof pr. hektar, hvis rapsen får 70 kg kvælstof pr. hektar i efteråret. Men det kræver, at den sås til tiden, og at den ikke på noget tidspunkt mangler noget, siger Vagn Lundsteen fra Agropro.

Han mener derfor, at det er vigtigt, at der sættes en mand og en traktor af til at så raps - uanset at man har travlt med at høste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo før rapsen sås efter 1. august, jo bedre. Det kræver blot, at udsædsmængden tilpasses, og at man senere i efteråret vækstregulerer rapsen, hvis den bliver for kraftig, siger Vagn Lundsteen.

Målet er, at rapsplanterne allerede i efteråret danner et stort rodnet med en dybtgående pælerod. Det skal gøre planten i stand til at afsøge jorden for næringsstoffer og gøre den bedre til at modstå tørke i foråret, da de dybtgående rødder sikrer en bedre optagelse af både vand og næringsstoffer.

Dybtgående pælerod

Etableringen har stor betydning for udbyttet i vinterraps.

- Om rapsen skal sås efter pløjning, en dyb harvning eller grubning, afhænger af jordtypen og behovet for at løsne jorden i dybden. Dog er det sjældent, at der høstes rigtig høje udbytter på over fem ton pr. hektar, hvor rapsen grubbesås, siger Vagn Lundsteen.

Det, mener han, skyldes, at rapsen ved grubbesåning sås med en rækkeafstand på 60 centimeter, og at planterne derved står tæt i rækkerne, og derfor ikke kan buske sig optimalt til alle sider. På lokaliteter, hvor der er potentiale til meget høje udbytter, mener han derfor, at såning med enkorns-såmaskine er interessant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lej eventuelt andre til at så

Med de nuværende høje rapspriser er det ifølge Vagn Lundsteen særlig vigtigt, at rapsen sås tidligt, og når forholdene i marken er optimale.

Da det ofte betyder, at rapsen skal sås samtidig med, at der høstes, mener han ikke, at det er så afgørende, om man skal betale 500 - 750 kroner pr. hektar for at lade en nabo eller en maskinstation etablere rapsen. For hvis det betyder, at etableringen bliver gjort bedre og mere rettidigt, end man selv ville kunne gøre det, vil det formentlig ende med, at den ekstra udgift for at hyre andre til etableringen, betales så rigeligt tilbage.

Må ikke mangle gødning i efteråret

Jordens indhold af gødning ved såning er afgørende for, hvor meget kvælstof rapsen skal tilføres i efteråret, og generelt kvitterer rapsen godt for at få mellem 50 og 70 kg kvælstof pr. hektar.

- Hvis rapsen skal udvikle et stort rodnet i efteråret, må den ikke mangle kvælstof og fosfor. Derfor kan det på mange planteavlsejendomme være en god idé at placere DAP 18-20-gødning i forbindelse med såningen, siger Vagn Lundsteen.

Fosfor fremmer ifølge planteavlskonsulenten rodudviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis rapsplanterne mangler fosfor kan det resultere i, at de går i dvale og er svære at få i gang igen. Derfor skal man især på jorde med et lavt indhold af plantetilgængeligt fosfor være opmærksom på at tilføre afgrøden tilstrækkeligt fosfor, siger Vagn Lundsteen.

Han understreger samtidig, at det er vigtigt, at planten ikke mangler bor. Derfor anbefaler Agropro, at der ved mistanke om bormangel tilføres 150-200 gram vandopløseligt bor i efteråret og yderligere 300-400 gram i foråret. Udover at bor er et essentielt næringsstof for raps, forebygger det vækstrevner i rapsstænglen. Derfor skal bor ifølge Vagn Lundsteen ud tidligt, inden stænglerne begynder at revne.