Selv om formanden for danske Svineproducenter, Henrik Mortensen er enig i, at erhvervets enorme gæld og dårlige image ikke alene er landbrugets skyld, så mener han, at branchen selv skal agere.

- Hvis vi igen vil gøre os håb om kreditgivernes tillid og turde tro på en smule politisk opbakning, skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at gøre os fortjent til den, siger Henrik Mortensen i forbindelse med foreningens generalforsamling i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gør vi ved at yde vores allerbedste ude i staldene. Vores redningsplanke i det økonomiske uvejr, som hærger branchen lige nu, er at kunne dokumentere topresultater både på effektiviteten, miljøpåvirkningen, dyrevelfærdsmæssigt og så videre. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at udnytte de forspring, vi har i primærproduktionen, og selvom det lige nu ser sort ud for mange, skal I holde fast i alt det, vi kan - og som vi er bedre til end de fleste.

- Det kan godt være, at det umiddelbart ikke er nok til at betale alle ens ubetalte regninger, men det er fundamentet for at banker, realkreditgivere, politikere, - ja, for at hele det omgivende samfund har tillid til og en tro på, at vi selvfølgelig stadig skal have en stor og betydende svineproduktion i Danmark.

- Vi kan – hvis vi kan få lov, siger svineproducenternes formand.

Formanden noterede også:

- at danske svineproducenters antibiotikaforbrug er langt under alle andre landes, og at forbruget har været markant faldende siden indførelsen af Gult Kort-ordningen.

- problemerne med udvikling af resistente bakterier i danske svinestalde markant mindre end hos vores konkurrenter.- at der i Danmark er langt flere løsgående søer end gennemsnittet i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- at Danmark er langt foran de fleste målt på dyrevelfærd. - Det er vi, fordi vi selv tager ansvar for, at tingene er i orden, sagde Henrik Mortensen.Derfor bakker Danske Svineproducenter også op om de opstramninger af Danish-kontrollen, som medfører, at der fremover kommer ekstra fokus på et bredt udsnit af reglerne på dyrevelfærdsområdet. Samtidig bliver eventuelle overtrædelser sanktioneret hårdere.

- Hvis man ikke bliver godkendt ved genbesøget, bortfalder ens godkendelse – og man må leve med en lavere afregningspris. - Det lyder måske hårdt - men vi skal selv påtage os ansvaret for, at tingene er i orden. Til gengæld skal vi også anerkendes for vores indsats, siger Henrik Mortensen.