Landsforeningen af Danske Svineproducenter ønsker, at landbrugets organisationer skal fokusere på, at alle unødvendige omkostninger skal skæres væk. Men sådan ser virkeligheden ikke ud, konstaterer Henrik Mortensen i dag i sin formandsberetning på foreningens generalforsamling.

Et eksempel herpå er nye krav om løsdrift og mere plads i stierne, som Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af svin anbefaler i sin seneste rapport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det overraskende var ikke arbejdsgruppens forslag. Det overraskende var, at svinebranchen ifølge en pressemeddelelse fra VSP så positivt på anbefalingerne, som ville sikre vores førerposition også inden for dyrevelfærd, siger Henrik Mortensen.

- Vi sidder nogle i VSP`s bestyrelse, som synes, vi har kæmpet hårdt for at få et mere realistisk billede af, hvad dansk svineproduktion kan honorere af ekstraomkostninger, men det hørte vi ikke meget til i formandens udmelding.

- Ingen ved sine fulde fem kan se positivt på en række anbefalinger, der pålægger branchen ekstraomkostninger på op til 1,75 milliarder kroner om året, når situationen er den, at mange af os kæmper for overhovedet at overleve de kommende måneder, slog producent-formanden fast.

Kan ikke få mere, end de vil betale for

Henrik Mortensen fortsatte sin kritik af Landbrug & Fødevarer, som i forbindelse med sin etablering havde stillet væsentlige besparelser i udsigt. I lyset af de seneste ekstra bevillinger satte formanden spørgsmålstegn ved, hvor stor de reelle besparelser var.

- Alt for mange af de ting der bliver trukket ned over hovedet på os fra Christiansborg bliver alt for hurtigt til nye projekter og arbejdspladser på Axelborg i stedet for, at man får taget de nødvendige konfrontationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nok er nok, og derfor er det vigtigt, at vi bliver siddende i VSP-bestyrelsen og argumenterer for landmandens synspunkter. Jeg tror, mange ville blive overraskede over, hvad deres repræsentant i VSP-bestyrelsen kan finde på at lægge stemmer til. Jeg vil derfor foreslå, at de beslutninger, vi fremover træffer i VSP-bestyrelsen, lægges åbent frem, så alle kan se, hvad der er blevet besluttet, og hvem der har været for og imod, siger Henrik Mortensen.

- Det er vel ikke for meget forlangt, at man skal stå ved sine holdninger.

- Så længe høj dyrevelfærd og god økonomi går hånd i hånd, har jeg intet imod at være førende også på det område. Vi skal behandle vores dyr med respekt, men vi må ikke bilde nogen ind, at forbrugerne kan få mere, end de er villige til at betale for, understreger svineproducenternes formand.