Det gik betydeligt bedre for svineproducenterne end mælkeproducenterne i 2009, når det handler om lønningsevne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Lønningsevnen for de tre produktionsgrene søer - inklusive syv kg grise, 30 kg grise og slagtesvin blev positiv modsat situationen i  2008. Lønningsevnen er produktionsværdien fratrukket andre omkostninger end løn og opgjort pr. anvendt time.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedårsagen til den bedre produktionsøkonomi er lavere omkostninger især som følge af lavere foderpriser. Prisen på svinekød faldt tre procent fra 2008 til 2009.

Historisk dårligt for mælkeproducenterne

Derimod blev økonomien i mælkeproduktionen historisk ringe i 2009. Her findes hovedårsagen i et prisfald på 26 procent, hvilket gav et stort fald i produktionsværdien. 

Igen i 2009 var lønningsevnen højere for økologiske end for konventionelle malkekøer.  

Selvom mælkeydelsen på et år for en økologisk malkeko med 7.836 kg er næsten 1.000 kg lavere end for en konventionel malkeko, så opvejes det af en højere afregningspris for den økologiske mælk.

I 2009 var gennemsnitsprisen for økologisk mælk 261 kroner pr. 100 kg mod 204 kroner for konventionel mælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionsværdien blev som resultat godt 2.000 kroner højere for økologiske køer. Omkostningerne er også højere i den økologiske produktion, men ikke så stor som forskellen i produktionsværdi. 

Tilbagegang for planteproducenterne

I planteavlen var der tilbagegang i lønningsevnen. Produktionsværdien blev mindre, fordi priserne på blandt andet korn var lavere.

Udbyttet for korn pr. ha steg ellers 11 procent til 70 hkg, men samtidig faldt prisen med 29 procent til 79 kroner pr. hkg.

Kartofler og raps havde med henholdsvis 70 kroner og -117 kroner en bedre lønningsevne end korn. For korn var den bedste lønningsevne, omend negativ, -249 kroner pr. time i hvede.