Problemer med meldrøjer og afregningspriser på helt ned til 50 kroner pr. hkg har forståeligt nok, afholdt mange landmænd fra at dyrke rug.

Det er der dog ifølge Michael Rose, planteavlskonsulent hos Jysk Landbrugsrådgivning, ingen grund til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser ikke nær så mange rugmarker med meldrøjer, som vi har gjort tidligere og har flere eksempler på landmænd, der får afregnet foderrug til samme priser som foderbyg og foderhvede, fortæller han.

Forklaringen skyldes ifølge planteavlskonsulenten, at det er lykkedes at fremavle nye hybridsorter, der producerer så store mængder pollen, at bestøvningen af rugen er langt bedre end tidligere – og at risikoen, for at rugen udvikler meldrøjer, derfor er reduceret markant.

Om årsagen til de gode afregningspriser nævner han blandt andet en øget tysk efterspørgsel og tilføjer, at der i år er eksempler på landmænd, der har solgt rug for 127 kroner pr. hkg afhentet på gården.

En del af rugen bliver solgt til Tyskland, hvor den bliver brugt til produktion af biogas. Det er ifølge Michael en ny og spændende udvikling, som kan have skabt et nyt bundniveau for prisen på rug, da rug der indeholder meldrøjer kan bruges til produktion af biogas. 

Demoforsøg

Når Jysk Landbrugsrådgivning anlægger et demonstrationsforsøg, er det for at sætte fokus på alle de praktiske forhold vedrørende dyrkning af rug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber, at vi i forsøget kan vise, at man ved at vælge den rigtige sort kan avle en vare uden meldrøjer. Det kræver dog, at vi undgår at lave kørespor i forbindelse med, at vi udbringer gødning i foråret. De planter, der bliver skadet af kørslen, udvikles typisk senere end resten af afgrøden og får således ikke en så effektiv bestøvning, og derved øges risikoen for, at der udvikles meldrøjer, forklarer Michael Rose.

I forsøget vil der også blive sat fokus på såtidspunkt, sådybde, tidspunkt for tildeling af gødning samt på vækstregulering af afgrøden.

Læs hele artiklen i oktoberudgaven af Agrologisk, hvor Michael Rose blandt andet forklarer, hvorfor det er vigtigt at så rugen i korrekt sådybde, og argumentere for, at vi måske skal gødske rug tidligere i foråret end det tidligere har været praksis. Forhold som demoforsøget forhåbentlig kan være med til at kaste lys over.