- Jeg har set, at et af de store firmaer, der producerer rapsudsæd i forbindelse med markedsføringen af deres rapsfrø, har skrevet, at rapsens udbyttepotentiale fastlægges de første 21 dage efter såning. Om det rummer hele sandheden, ved jeg ikke, men jeg er ikke i tvivl om, at de første tre uger har stor betydning for udbyttet, og at vi på en række punkter kan gøre det bedre, end vi gør i dag, siger Finn Olsen, planteavlskonsulent i Sønderjysk Landboforening i et interview til en artikel i Agrologisk.

Ud over et godt såbed, rettidig såning og en tilpas lav udsædsmængde mener han derfor, at det er vigtigt, at rapsen helt fra etableringen er velforsynet med kvælstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For med mulighed for at vækstregulere rapsen i efteråret mener han, at rapsen skal have al den medvind, den kan få i efteråret, så vi får nogle store kraftige planter, der er klar til at lægge hurtigt fra land i foråret.

Tidlig kvælstof i efteråret

- Jeg tror, at vi skal skrue lidt op for den mængde kvælstof, vi tildeler i efteråret, så vi får nogle store kraftige planter inden vinter, siger Finn Olesen og refererer til svenske forsøg, der har vist, at man ved at give 40 kg kvælstof i efteråret kan spare, hvad der svarer til 60 kg kvælstof i foråret.

- Ved gødskningen af rapsen i efteråret sigter vi efter, at rapsen skal have 85 kg kvælstof pr. hektar. Det kan være svært at ramme præcist, da jordens N-min. indhold svinger fra 15 til over 100 kg kvælstof pr. hektar. Men uanset hvor meget kvælstof, der er i jorden - og uanset hvor meget gylle, der er udbragt på marken i årene før etableringen af rapsen – så anbefaler vi, at man spreder minimum 25 kg kvælstof pr. hektar i form af handelsgødning i forbindelse med etableringen af rapsen. Ellers går der simpelt hen for lang tid, inden de små rapsplanter får sendt rødderne ned for at hente kvælstoffet, siger Finn Olsen.

Anbefaler vækstregulering

Tidligere har mange landmænd været bekymret for, at rapsen skulle blive for kraftig i løbet af efteråret, da det øgede risikoen for udvintring i hårde vintre. Den bekymring mener Finn Olsen dog ikke, man bør have længere, da det er blevet muligt at vækstregulere rapsen i efteråret.

- Det er vigtigt, at rapsen kommer godt fra start, og at den ikke mangler kvælstof i efteråret. Og lykkes det at få rapsen pacet hurtigt frem, er det samtidig vigtigt at sørge for at vækstregulere, så snart rapsplanterne har fem til seks blade. Både for at kunne nøjes med en lavere dosis, og fordi planten jo, selvom den er vækstreguleret, stadig vokser, siger Finn Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i augustudgaven af Agrologisk.