Det er naturens egne rensemetoder, der skal bane vejen for at landbrug- og miljøhensyn i fremtiden kan forenes. Sådan lyder målsætningen for et nyt stort projekt, Supreme Tech, hvor Landscentret, Plan & Miljø er ansvarlig for information og formidling af resultaterne samt at få dem ud at arbejde i praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Projektet, der løber over i alt fem år, tager udgangspunkt i, at jord og planter naturligt virker som filtre, der forhindrer næringsstoffer i at nå ud i vandløbene. Supreme Tech skal finde den bedste måde at etablere kunstige dræn- og landskabsfiltre i form af mini-vådområder, der således kan bremse næringsstoffernes afgang til vandmiljøet, siger Flemming Gertz, specialkonsulent i Landscentret, Plan & Miljø.

Han ser et stort potentiale for landbruget i at få optimeret de naturlige filtre. De kan gøre det muligt at fastholde produktionen på et højt niveau.

- Det er meget interessante perspektiver for landbruget, hvis det lykkes at finde metoder, så kunstigt skabte mini-vådområder fungerer som opsamler af næringsstoffer. Alternativet er en reduktion af næringsstoftilførslen, som alt andet lige vil betyde et væsentligt mindre effektivt producerende landbrug, siger Flemming Gertz.

Supreme Tech udføres af Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Danmarks Miljøundersøgelser, Fødevareøkonomisk Institut, Dansk Landbrugsrådgivning, Orbicon og en række udenlandske forskningsinstitutioner og virksomheder.