Kontorarbejdspladser i avlsbygninger, herregårdsteater, specialmalteri, biomedicinsk udviklingscenter eller økologisk ambassade. Idéerne til nye anvendelsesmuligheder på landets herregårde er mangfoldige. Nu udskriver Realdania en ny idékonkurrence som led i den 5-årige kampagne Fremtidens Herregård. Konkurrencen er en invitation til de danske herregårdsejere om at byde ind med projekter, der kan være med til at gøre herregårdene til dynamoer i landdistrikterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af herregårdenes tidligere landbrugsbygninger står i dag tomme og udgør dermed, i kraft af deres særlige historiske, bygningsmæssige og kulturelle værdier, et uudnyttet potentiale. De funktionstømte bygninger kan nemlig bruges til nye formål og medvirke til, at herregårdene igen kan spille en aktiv rolle i udviklingen på landet.

Men herregårdene står også over for store udfordringer: Økonomien er under pres, og den forretningsudvikling, der er nødvendig for at bringe liv og aktiviteter tilbage til de tomme bygninger, er udfordret af love og regler samt af herregårdenes størrelse, organisations-form og kompetencer.

Som del af kampagnen Fremtidens Herregård udskriver Realdania endnu en konkurrence. Realdania indledte allerede i 2008 samarbejde med 19 herregårde, som blev udvalgt til at modtage støtte på baggrund af kampagnens første konkurrence. Den nye idékonkurrence er en invitation til ejerne om at byde ind med projekter, der skaber nye forretningsområder, aktiviteter og arbejdspladser i de tomme landbrugsbygninger på herregårdene.

- Herregårdene rummer et stort potentiale til at blive fremtidens dynamoer på landet, og de kan være med til at skabe flere arbejdspladser, oplevelsesmuligheder og ikke mindst styrke bosætningen i områder, der har brug for det. Samtidig vil nyt liv i de historiske bygninger være med til at sikre unikke herregårdsmiljøer og bygningsarv for eftertiden, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Idékonkurrencen støtter udelukkende realiseringsprojekter med klare mål for forretningsudvikling og bygningsbevaring. Forslagene kan både omfatte genanvendelse af enkelte bygninger og hele bygningskomplekser eller herregårdsmiljøer. Projekterne skal understøtte herregårdenes udvikling med udgangspunkt i de enkelte lokalområders sociale, kulturelle og økonomiske ressourcer. Nye former for landbrugsproduktion, boliger, nye erhverv, og oplevelses- og kulturprodukter er alle eksempler på projekter, som kan tænkes at få støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vores håb, at idékonkurrencen vil føre til projekter, som kan åbne ejernes og omverdenens øjne for nye forretningsområder, muligheder og aktiviteter på herregårdene. Derfor er overliggeren for idékonkurrencens projektforslag sat højt. Vi søger velunderbyggede, kreative og visionære forslag, som vil skabe inspiration for de mange herregårde rundt om i landet, der står over for tilsvarende udfordringer, uddyber Hans Peter Svendler.