Reglerne for salmonella er blevet forenklet. Det betyder mindre besvær og færre dyre analyser for landmanden. Det vurderer formand for Videncenter for Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden bliver fri for stibundsprøver. Det har tidligere været pålagt landmanden at foretage stibundsprøver i sobesætninger og sende dem ind til analyse. Vi har lavet meget mere statistik end i andre lande. Det har været både dyrt og besværligt, forklarer Lindhart B. Nielsen.

Han understreger, at det har taget mange år at indsamle den viden, der gør, at det nu er muligt at forenkle reglerne.

- Det har vist sig, at stibundsprøver mest bliver brugt til at holde øje med bakterieniveauet generelt i Danmark og ikke for de enkelte besætninger, siger han.

Salmonellaniveauet i sobesætninger er stigende, men Lindhart B. Nielsen forklarer, at det ikke har den store betydning.

- Kødet kommer jo fra slagtesvin, og slagterierne kontrollerer stadig kødsaften og fastsætter et niveau for de enkelte besætninger, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye regler betyder desuden, at grænserne for niveau tre skærpes, sådan at en besætning med salmonella hurtigere ender i et dårligere niveau. Det er formanden godt tilfreds med.

- Det går den rigtige vej. Målet er jo at få niveauet ned, fortæller han.

En anden konsekvens af de nye regler er, at alle svinebesætninger får en salmonella-status, som svineproducenten skal oplyse, når han sælger dyr til levebrug. Statussen skal desuden være tilgængelig på hjemmesiden www.spf-sus.dk.

Den nye handlingsplan trådte i kraft den 14. januar 2010. Få mere information på Videncenter for Svineproduktions hjemmeside www.dansksvineproduktion.dk.