Gennem seks måneder har Danish Farm Design A/S og Bygholm Landbrugsskole undervist seks serbere i dansk driftsledelse.

De seks serbere er nu rejst hjem og er i gang med det arbejde, de er blevet uddannet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er nemlig ansat i et stort svineprojekt i Serbien, hvor fem svineejendomme over fire år skal renoveres og opbygges med i alt 7.000 søer med egen avlsbesætning og KS-station. De seks dansk uddannede folk skal udfylde lederjobbet i hver sin enhed.

Ejeren er Delta M, som er den serbiske udgave af Mærsk-koncernen. Delta M har blandt andet en agro-division med fødevareproduktion, slagteri og detailhandel, og denne del har man besluttet at udvide med en primærproduktion, som der så er opkøbt nogle svinebesætninger til.

Med indbygget uddannelse

For at få opbygget en effektiv produktion henvendte Delta M sig til den danske agroindustri.

Henvendelsen skete i første omgang til Egebjerg A/S og Skov A/S, som dog ikke mente sig i stand til selv at løfte det serbiske projekt.

Men sammen med andre aktører, Spiraflex, Ikadan, Big Dutchman ogVitfoss samt Danbred International kunne man levere en totalløsning omfattende inventar, al teknologi samt avlsdyr. Og til at koordinere projektet, lave stalddesign og forretningsplan hyrede selskaberne Skovgård Agro Consult og Danish Farm Design.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en del af totalprojektet udarbejdede Danish Farm Design en uddannelses- og træningsplan for de serbiske folk, der skulle lede svineproduktionen.

Fra 15 til 24 grise pr. årsso

Uddannelses- og træningsplanen bestod af et seks måneder langt ophold i Danmark med moduler på en uge på Bygholm Landbrugsskole og tre til fire uger i praktik i en dansk svineproduktion.

- På landbrugsskolen blev de dels undervist i styring af en svineproduktion dels i teknikken i det udstyr, der bliver leveret på de serbiske farme, fortæller Karsten Støvring, der er lærer på Bygholm Landbrugsskole, og har stået for gennemførelse af den teoretiske del af uddannelsesprojektet.

- Vi har skullet give dem baggrund for at tage hjem og hæve antal grise pr. årsso fra de nuværende 15-16 til i første omgang 23-24 grise pr. årsso, og på en måde er det de seneste 30 års udvikling i Danmark, der har skullet koges sammen til et seks måneders forløb.

Undervisningen og det praktiske arbejde er blevet suppleret med besøg blandt andet på Axelborg i København, på et dansk rådgivningskontor og på det nye slagteri i Horsens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

International profil

Også på landbrugsskolen gav tilstedeværelsen af de seks serbere et frisk pust i hverdagen.

- Med deres alder på mellem 25 og 40 år har de ikke været typiske danske landbrugsskoleelever, men det har givet en masse god snak på skolen om, hvad der rører sig andre steder i verden, og det har også været interessant for de andre elever at høre om det store projekt, de skulle hjem til, fortæller Karsten Støvring.

- Derudover har vi på skolen fået styrket vores internationale profil, hvilket vi kan bruge i vort videre arbejde. Det er altid spændende at arbejde med projekter, men det skulle gerne kunne overføres til nogle fortsættende kursustilbud.

- Det har også været spændende for os som undervisningsinstitution at arbejde i så tæt kontakt med industrien, hvilket vi også har kunnet profitere af, siger Karsten Støvring.

Dansk driftsledelse

Det serbiske projekt løber over fire år. Det første år er gået, og den første svinefarm med plads til 1.250 søer er renoveret, og de første dyr er sat ind, ligesom 300 danske avlsdyr er leveret til avlsbesætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af de kommende år skal de andre tre svinefarme plus KS-stationen etableres, så der er fortsat arbejde til de to projektledere og virksomhederne, der er knyttet til projektet.

Til daglig er der udstationeret en dansk driftsleder, der skal støtte de serbiske ledere i udviklingen af produktionen.

Den danske driftsleder supporteres af en driftsleder i Danmark. Det er Henrik Nielsen, Danish Farm Design.

- Jeg er i Serbien en gang om måneden for at drøfte processen igennem med driftslederen og få løst de opgaver, der ligger foran, fortæller Henrik Nielsen.

- Vi er i forvejen involveret i svineprojekter i Krasnodar i Rusland og i Estland, men dette i Serbien er det hidtil største projekt, vi har haft med at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besøger de gamle kursister

Selv om Bygholm Landbrugsskole har løst sin del af projektet, har man ikke helt sluppet kontakten.

- Vi har lavet en tur til Serbien her i december, hvor jeg sammen med blandt andet Arne Søndergaard vil besøge vore kursister og det serbiske projekt.

- Her skal vi se, hvor langt de er kommet med bygge- og renoveringsarbejdet, og hvor godt de klarer udviklingsprojektet. Desuden skal vi se, hvordan det går med implementeringen af den viden, de fik med fra Danmark. Det er et besøg, som vi glæder os meget til, siger Karsten Støvring, Bygholm Landbrugsskole.

Lærte dansk systematik

Træningsforløbet fandt sted hos faste værter, blandt andet hos Arne Søndergaard, Rødkærsbro, der gennem syv måneder havde Oliver boende i forløb af tre uger.

- Det har været et utroligt spændende forløb – både for ham og for os, fortæller Arne Søndergaard, der har en besætning på 920 søer med opfedning af 9.500 og salg af resten som 30 kg grise. Han har i forvejen seks ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hans teori var rigtig god, men dér, hvor jeg mener, han lærte noget, han kunne bruge bagefter, var i systematikken i den måde, vi driver vores svineproduktion – om rettidighed og regelmæssighed.

- Det lød som en større videnskab for serberne at få planlagt en stor besætning med faring og fravænning flere gange om ugen, når der kunne skaffes plads.

- Jeg tror, han var overrasket over, hvor simpelt det er at planlægge ens holdstørrelser, fast ugentlig fravænningsdag og så videre. I det hele taget at det er et simpelt regnestykke at planlægge, hvor mange farestier, smågrisepladser og så videre, der kræves til en besætning på for eksempel 1.000 søer, fortæller Arne Søndergaard.

- Oliver skulle gennem vore forskellige arbejdsområder i løbet af de syv måneder. I en tre ugers periode arbejdede han for eksempel i løbeafdelingen, hvorefter han var på skole en uges tid for at få teorien om dette arbejdsfelt på plads.

- Men han var ikke bare en ekstra arbejdskraft for os. Vi gav ham kun kost og logi, men skulle så til gengæld bruge tiden til at sætte ham ind i detaljerne i de enkelte arbejdsområder, så han fornemmede arbejdsrytmen – det var utrolig vigtigt, at han lærte, hvor let det bliver, hvis der er systematik i dét, man gør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Oliver er godt 30 år, og vi var rigtig glade for at have ham. Det var en meget positiv oplevelse for os, og vi gør det gerne igen, hvis der skal etableres lignende træningsforløb for udlændinge.

- Jeg mener også, at han lærte en masse. Vi overværede i hvert fald hans afsluttende eksamen, hvor han med diasshow og så videre fortalte, hvad han havde oplevet og lært under sit ophold.

- Derfor glæder vi os til nu at komme ned og besøge ham og se, hvordan han har kunnet omsætte det, han lærte i Danmark, i den besætning han skal bestyre, siger Arne Søndergaard.