- Hidtil har vi sået samme mængde, gødet samme mængde og givet samme mængde kemi overalt på marken. Med præcisionsdyrkning vil vi fremover omfordele input på de enkelte marker, der hvor det gør gavn og derigennem optimere input og output. Det er vores motivation for at deltage i projektet, og det passer fint ind i vores kommende strategi med mindre jordbearbejdning for at skabe en sundere jord og spare omkostninger, fortæller godsejer på Lerchenborg Christian Lerche-Lerchenborg, Kalundborg.

Christian Lerche-Lerchenborg, Kalundborg er niende generation på Lerchenborg Gods, som ligger på halvøen Asnæs ved Kalundborg. Til ejendommen hører i dag cirka 700 hektar jord, hvoraf 235 hektar er skov og 60 hektar strandenge, befæstede arealer og bygninger. 20 hektar er udlejet til havnen, og på 85 hektar står solceller. Resten er 310 hektar agerjord. I almindelige år er nedbøren på Asnæs 150 milliemter under landsgennemsnit. Afgrøderne er brødhvede, vårbyg, rødsvingel, hundegræs og hestebønner, som ny afgrøde i år. I normale år er der også 60-80 hektar raps i sædskiftet, men den udgår i år, da den er spist af snegle i den våde vinter.

- Bortset fra to år ligger vi inde med udbyttekort tilbage fra 2000, vi tager jordprøver hvert femte år og vi har brugt Yara-censor siden midt 00'erne. Men hidtil har det ikke været teknisk muligt at omsætte den megen viden til præcisionsdyrkning i marken. Det ser vi meget frem til at kunne ved hjælp af data fra CropSat, som viser fordelingen af biomassen i marken hen over vækstsæsonen og danner basis for tildelingskort. Ved hjælp af to ugentlige satellitoverflyvninger får vi hele tiden opdateret markkort og dermed et værktøj til at gøde, hvor planterne har mest brug for det, forklarer Christian Lerche-Lerchenborg.

... Hellere god, pålidelig og nem tilgængelig teknik end en medarbejder mere...

Hjælpen til at omsætte markkortene fra CropSat til noget, der kan håndteres af gødningssprederen, henter godset hos Datalogisk, som de i forvejen arbejder sammen med. Det nye er også at benytte firmaet Ceputs FieldSense - et nemt it-værktøj til at analysere markkortene. Udover automatisk at få tilsendt nye markkort til pc og smartphone, opretter FieldSense tildelingskort og udsender varsler, når der sker ændringer i marken - for eksempel snegleangreb.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind