Der er stor bevægelighed for personer i EU, men udlændingelovgivningen skal håndteres korrekt ellers falder hammeren med store bøder, hvis man træder forkert.

I mange år har vi haft store vanskeligheder med at skaffe arbejdskraft i land- og skovbrug. Sammen med den øgede mobilitet og globalisering har dette betydet, at mere end 30 procent af arbejdsstyrken indenfor landbruget udgøres af udlændinge. Mange af disse har status som praktikanter og mange er sæsonarbejdere. Selvom vi har fri bevægelighed for personer i EU, rummer udlændingelovgivningen mange faldgruber, og hammeren falder med store bøder, hvis man træder forkert.

Det er afgørende, om den nye medarbejder kommer fra et EU-land eller fra et land uden for EU.

De regler i den danske udlændingelovgivning, der regulerer ansættelse af udenlandsk arbejdskraft er forskellige alt efter, hvor den pågældende person kommer fra. Det afgørende er, om der er tale om en borger fra EU/EØS området eller fra et land udenfor EU/EØS. EØS består af EU-landene samt Island, Norge og Liechtenstein. EØS står for Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde.

Som direkte følge af EU-traktatens bestemmelser om arbejdskraftens frie bevægelighed, kan borgere i andre EU-lande og i de tre nævnte EØS-lande tage bopæl i Danmark og arbejde her uden at søge arbejds- og opholdstilladelse. Hvis opholdet her i landet varer udover tre måneder skal man søge om et såkaldt EU-opholdsdokument, men hvis der søges arbejde, kan opholdet i Danmark vare op til seks måneder uden et EU-opholdsdokument. Der er ikke tale om en arbejds- og opholdstilladelse, men blot dokumentation for, at man som EU/EØS-borger er berettiget til at tage ophold og arbejde i Danmark. Opholdsbeviset udstedes af Statsforvaltningen efter ansøgning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

EU/EØS borgere kan frit indrejse og tage arbejde i DK

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent? Log ind
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.