Anden artikel i serien fra Østermosegaard og Lykkensprøve ved Ikast. Denne gang mere om forårsarbejdet, som var præget af en lang pause mellem etableringen af de første og sidste afgrøder.

Store dele af forårsarbejdet blev for vores vedkommende først udført i maj. I starten af måneden manglede vi stadig at så cirka 120 hektar vårbyg og lægge 40 hektar kartofler. Vi blev færdig med kartoflerne den 16. maj, hvilket var samme tidspunkt som i 2015. Jeg var ikke så bange for de sent lagte kartofler, da det jo gik fint i 2015. Jeg var mere spændt på, hvordan vårbyggen, der blev sået omkring den 10. maj, ville udvikle sig.

På trods af det sene forår er jeg i dag - midt i juni - godt tilfreds. Vi fik hjælp af det varme vejr, som satte gang i hurtig fremspiring af kartoflerne. Cirka 25 dage efter lægningen var kartoflerne oppe. Den hurtige fremspiring har bevirket, at vi i år ser meget sunde kartofler. I 2015 lagde vi nogle af kartoflerne i jorden i cirka seks uger inden fremspiring.

Den sene vårbyg har også udviklet sig positivt. Jeg havde ikke tålmodighed til at blive ved med at vente på, at gyllevogn med nedfælderen kunne køre. Jeg vurderede, at vi kunne pløje en uge, før det havde været klar til gyllevognen, og det er lang tid, når vi er i maj måned og mangler at så 120 hektar. Vi placerede 250 kg N27 ved såning, og gyllen blev så kørt ud i afgrøden med slanger og syre af to omgange.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind