Test af næste års gødninger er i fuld gang hos Bogballe.

Der er fuld damp på i testhallen hos Bogballe. Frem til jul arbejdes der i testhallen med at gennemføre de spredetest, der danner grundlag for den kommende sæsons spredetabeller. Det kræver tonsvis af gødning at gennemføre testarbejdet. Formålet er at tilbyde pålidelige indstillinger til kunderne, når det går løs på marken til foråret.

Fra fabrikken i Uldum forlyder det, at de i år har ekstra travlt med at teste de ny gødningstyper, der kommer på det danske marked til sæsonen 2021. De ny typer skal selvfølgelig testes, så man er klar med de korrekte indstillinger, når foråret kommer.

Bogballe har allerede afsluttet arbejdet med at teste DLGs populære 13-5-13 gødning, der indgår i deres Perfect Wheat koncept. Ligeledes står man foran at teste en række populære Yara gødninger, deriblandt de nye 20-3-10 og 21-3-10 gødninger. Ved siden af det, har man også testet et bredt udvalg af forskellige Kali-gødninger på arbejdsbredder op til 36 meter.

Forsikring for godt udført arbejde

Det kræver nøje planlægning at få de enkelte gødningstyper hjem fra ind- og udland til spredetest. Den største udfordring er, at de nye gødningstyper sjældent er klar fra producenterne før end kort tid før sæsonstart. Så snart Bogballe kan få gødningstyperne ind i huset, går man derfor i gang med at teste. Bogballe fortæller, at man har en meget effektiv testmetode, der betyder, at man lynhurtigt kan være klar med en ny spredetabel på en gødning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Inden selve spredetesten går i gang i det 1.600 kvadratmeter testhal, starter man altid med en laboratorietest, hvor gødningen analyseres.

I analysen interesserer Bogballe os udelukkende for gødningens fysiske egenskaber, og ikke for næringsindholdet. Næringsindholdet lader man gødningsproducenterne om, da de er specialister på det område, lyder det fra Bogballe. Det er udelukkende spredbarheden, der interesserer Bogballe.

Spredbarheden vurderes på flere parametre. Det gælder blandt andet kornstørrelse, kornstyrke, egenvægt og overfladebeskaffenheden på gødningskornene. Det er samspillet mellem de forhold, som afgør en gødnings-kvalitet og spredeegenskaber. Når man har et perfekt match af parametre, har man samtidig også en høj kvalitet, hvilket er lig med store arbejdsbredder.

Et perfekt match er samtidig en forsikring for jævn fordeling på marken. Som i så mange andre forhold hænger pris og kvalitet ofte sammen. Køber man en kvalitetsgødning betaler man også lidt mere for den. Til gengæld er der færre udfordringer, når den skal spredes på marken, lydet det fra Bogballe.