Med 2000 hektar konventionel og 20 hektar økologisk jord under plov starter Adamshøj Gods ved Ringsted til foråret en stor produktion af økologiske æg. Godsejeren investerer et tocifret millionbeløb, og han har aldrig arbejdet med husdyr tidligere.

Stokke i nabomarken til hoved- og avlsbygningerne på Adamshøj markerer, at her er gang i noget. Der er sået byg, ærter og græs i marken, og nyplantede træer/buske står på snorlige rækker. På sin Ipad viser godsejer Carl Boisen-Thøgersen plantegninger af et splinternyt hønsehus til 6x3.000 høns og seks tilhørende hønsegårde, som kommer til at ændre billedet markant, når man kører op til gården.

Adamshøj har 2.000 hektar under plov, og de 1.600 hektar heraf er forpagtet. Sidste år fortalte driftsleder Knud Arne Aakær Frandsen Agros læsere, hvordan godset passer markerne og håndterer forpagtningsaftaler - nu har Agro været på besøg igen. Denne gang for at høre om omlægning til økologi og etableringen af en økologisk ægproduktion på ejendommen. Miljøgodkendelsen er i hus, byggetilladelsen på vej, og første spadestik tages i slutningen af august.

- Jeg har længe haft lyst til at have en driftsgren udover planteavl på ejendommen og derigennem også skabe liv på gården året rundt. Det er nok lidt tilfældigt, at interessen faldt på høns, men vi har en lille flok på 20 høner af forskellige racer gående frit i dag, og vi kan godt lide dyret. Bag valget om at etablere en ny driftsgren ligger dog meget grundige overvejelser og kalkuler, fortæller Carl Boisen Thøgersen over en kop kaffe i hovedbygningens store køkken-alrum.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind