Samtidig ser svenske økologiske svineproducenter det som en klar fordel, at afsætte grisene gennem et selskab, som har fokus på eksport. Det kunne medlemmer af Frilands bestyrelse konstatere, da de besøgte nogle af Frilands svenske leverandører i slutningen af juni. Det oplyser Friland på sin hjemmeside.

Under rejsen til Sverige besøgte bestyrelsen svineproducenterne Johan og Carina Andersson, hvor der blev mulighed for at udveksle erfaringer om blandt andet hangrise-produktion og forskellene mellem de danske øko-regler og de svenske KRAV-regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen besøgte også kvægproducenterne Anderas og Stig Hellqvist og havde samtaler med Dirk van der Krogt fra den svenske øko-organisation Ekologiska Lantbrukarna.

Bedre afregning for svenskerne

Det er første gang Frilands bestyrelse besøger de svenske økologer, siden Friland tidligere på året overtog salget af kød fra 15 økologiske svineproducenter i Sverige, og dermed kom til at stå for salget af tre fjerdedele af den svenske økologiske svineproduktion.

Samarbejdet med det eksport-orienterede Friland har betydet, at de svenske økologiske svineproducenter i dag har bedre afregning for grise, end de havde tidligere. Senere på året er der aftalt en tur for svenske økologer til Danmark for at øge erfarings-udvekslingen mellem danske og svenske svineproducenter.

Frilands bestyrelse har desuden vedtaget en strategiplan som indebærer, at Sverige over en periode skal udvikle sig til at fungere som en naturlig del af virksomhedens hjemmemarked.