Fysisk nedslidning, skader og et udfordrende arbejdsmiljø er velkendte risikomomenter for alle, der arbejder med landbrug. Derfor er erhvervet et af målene for den indsats for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, som Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse under Beskæftigelsesministeriet netop har sat i søen.

Et centralt element i det nye initiativ er forebyggelsespakker, hvis formål er at hjælpe virksomheder med at forbedre arbejdsmiljøet. En forebyggelsespakke indeholder blandt andet forslag til arbejdsrutiner, som begrænser tunge løft, giver bedre arbejdsstillinger og fremmer rotation mellem arbejdsopgaverne. Alle landbrugsbedrifter kan søge om tilskud til deltagelse i et forløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Timeforbrug kompenseres

Et forløb varer tre-fire måneder, og hver medarbejder skal bruge 14 timer på forløbet, mens leder og hjælper skal bruge 23 timer. Hvis alle gennemfører programmet, er der lønkompensation for timeforbruget. Lederen får 350 kroner i timen, mens de øvrige deltagere får 205 eller 197 kroner i timen, afhægigt af om man er faglært eller ufaglært. Der kan opnås tilskud til én leder, én udpeget hjælper og maksimum 19 medarbejdere.

Supplér med bedre kondi

Hvis en bedrift gennemfører forebyggelsespakken, er der også mulighed for at supplere med en efterfølgende træningspakke til landbrug. Formålet er her at bidrage til styrket kondition hos medarbejderne ved at gøre fysisk træning til en del af dagligdagen, når det passer ind. Det kan være gang, løb, cykling, cirkeltræning eller andre motionsformer, som leder og medarbejdere selv vælger. Træningspakken løber over 14 uger, og også her er der lønkompensation at hente.

Man kan høre mere om forebyggelsespakkerne på Kvægkongres 2015 under overskriften "En stærk krop resten af arbejdslivet".