Lyt til artiklen:

Landbruget er nødt til at investere i arbejdspladsen

00:00
Hastighed: ???x
04:01

Man har helt sikkert hørt om det. Manglen på faglært arbejdskraft vil vokse i de kommende år, og også landbrugserhvervet vil blive hårdt ramt af udfordringer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Derfor kan Man som ejer af et landbrug ikke gøre, som man plejer, opfordrer Klaus Ingvartsen, kvægrådgiver i Velas med speciale i blandt andet at øge trivslen blandt medarbejderne. Desuden er Klaus Ingvartsen en del af styregruppen bag projektet "Kampen om arbejdskraft", som Danske Landbrugsskoler, Velas, Sagro, Landbonord, Vkst, Spiras samt enkelte landmænd står bag, det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har som hovedformål at rette fokus på, at landmænd selv har en stor opgave i at vinde kampen om den faglærte arbejdskraft.

For Klaus Ingvartsen ligger der for landmændene en opgave i at erkende, at der skal gøres noget, hvis man ikke skal stå tilbage som taberen i spillet om de faglærte.

- De faglærte, der uddannes og er kvalificeret til landbrugserhvervet, bliver enormt eftertragtede i mange andre fag. Derfor er det påkrævet, landbruget gør sig mere til over for kandidater og får vist, at erhvervet er et professionelt af slagsen, som kan imødekomme det, som nutidens arbejdstagere er modtagelige overfor og trives i, siger Klaus Ingvartsen.

En prognose fra Landbrug & Fødevarer viser, at der i dansk landbrug i år 2030 vil mangle 2200 faglærte. Samtidig viser en analyse, at faglærte landmænd er attraktive i mange andre brancher, hvorfor de i gennemsnit kun bliver i primærlandbruget i 5- 8 år.

- Der skal altså gøres noget ude på bedrifterne, for konkurrencen om de eftertragtede faglærte bliver meget hård. Derfor er du nødt til at investere i at skabe en attraktiv arbejdsplads, siger Klaus Ingvartsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på medarbejderne

For at kunne tiltrække og fastholde medarbejderne anbefaler Klaus Ingvartsen, at man som virksomhedsejer tager ved lære af de bedste i faget.

- Der er en gruppe af landmænd, som er virkelig dygtige til at have medarbejdere, og dem kan man med fordel lade sig inspirere af. Den mest basale ændring, som den enkelte landmand bør indføre, er at få kigget på, hvad der motiverer medarbejderne på bedriften, fortæller Klaus Ingvartsen.

Ifølge ham er der nemlig en stor mængde af landbrug, som har potentiale for med få, enkle skridt at gøre deres arbejdsplads mere attraktiv. For når medarbejdere skal lægge mange timer hver eneste dag på arbejdspladsen, har det stor betydning, at de føler sig hørt og forstået.

- Hvis ikke du ved, hvad der får dine medarbejdere til at stå op hver dag og møde ind på din bedrift, kan du ikke hjælpe med at indrette et arbejdsliv, som imødekommer de behov. Og det skal du, for ellers finder medarbejderne andre græsgange, siger Klaus Ingvartsen.

Samtidig er det vigtigt, at man som leder forsøger at skabe så meget fleksibilitet som muligt for medarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Medarbejderne skal have en hverdag til at gå op med familieliv og fritidsinteresser, og moderne medarbejderne forventer, at det kan indpasses. Det kan ikke altid lade sig gøre med fleksibilitet - især ikke, når man har med dyr at gøre - men det kan være, at man kan indrette sig sådan, at driftslederen kan holde fri i weekenderne, eller at den nybagte forælder kan gå tidligt, eller hvad det nu måtte være, fortæller Klaus Ingvartsen.

Hans vigtigste opfordring er derfor også, at man som leder tager en snak med dine ansatte.

- Få inddraget alle - fra driftslederne til eleverne - så du ved, hvad den enkelte medarbejder gerne vil, og hvordan de forestiller sig, at deres arbejdsliv ser ud. Og tag den snak med dem løbende, for præferencer kan skifte - for eksempel når man får børn, siger han.