Miljø- og fødevareminister Esben LundeLarsen har i et svar til Lisbeth Bech Poulsen (SF) redegjort for, hvilke dele af menneskekroppen og kroppens biokemiske funktioner der påvirkes af glyphosat og tilladte glyphosatblandinger:

- Glyphosat virker i planten ved at påvirke et bestemt enzym. Det enzym findes ikke hos pattedyr, herunder mennesker. Der er lavet mange dyrestudier på forskellige dyrearter med glyphosat. Der ses effekter på mavetarm-kanalen, spytkirtler, lever og blæren. Det skal understreges, at effekterne ses ved høje doser. Idet mange organsystemer kan påvirkes, vil mange biokemiske funktioner påvirkes. Dyrestudierne dækker mulige effekter i mennesker, oplyser ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der findes ikke oplysninger om, at de færdige sprøjtemidler med glyphosat generelt påvirker kroppens biokemiske funktioner på andre måder end glyphosat alene.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Ingen oplysninger

Omkring glyphosatblandingers indvirken, gør Esben Lunde Larsen opmærksom på, at det gælder sprøjtemidler indeholdende glyphosat og hjælpestoffer og ikke blandinger med andre sprøjtemidler:

- Der findes ikke oplysninger om, at de færdige sprøjtemidler med glyphosat generelt påvirker kroppens biokemiske funktioner på andre måder end glyphosat alene. Det vil afhænge af sammensætningen af det konkrete sprøjtemiddel, og det skal vurderes for det konkrete middel ud fra oplysninger om indholdsstofferne, slutter svaret fra miljø- og fødevareministeren.