Lyt til artiklen:

Forbud mod glyphosat nedstemt i Europa-Parlamentet

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Et forslag om at forbyde det vigtige plantebeskyttelsesmiddel glyphosat blev tirsdag formiddag nedstemt i Europa-Parlamentets miljøudvalg. Det oplyser Erik Poulsen, der er medlem af Europa-Parlamentets miljøudvalg og glyphosat-forhandler for Renew Europe og medlem af Venstre.

40 stemte imod, 38 for og seks undlod at stemme. Tre venstrefløjsgrupper havde foreslået, at EU-Kommissionen arbejdede for et forbud i stedet for en varslet forlængelse på ti år af tilladelsen til at bruge glyphosat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var ventet, men vigtigt, at forslaget blev afvist. Glyphosat er et af verdens vigtigste plantebeskyttelsesmidler til at sikre en god og sikker fødevareproduktion. Samtidigt er det formentlig det allerbedst undersøgte kemikalie. Med hjælp fra 90 eksperter i medlemslandene, 2.400 forskningsstudier samt 180.000 siders informationer har EU's egne miljø-institutioner klart afvist, at det skulle være til skade for miljø, sundhed eller grundvand, siger Erik Poulsen, der medlem af Europa-Parlamentet for Venstre i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Ved afstemningen stemte 40 imod, 38 for og seks undlod at stemme. Foto: Erik Poulsen

Han har været den liberale gruppe Renews forhandler i spørgsmålet om glyphosat og støtter helhjertet EU-Kommissionens forslag om en forlængelse af tilladelsen til at bruge glyphosat.

- Selv om der ikke er bekymringer for midlets farlighed, så foreslår kommissionen alligevel en stribe fornuftige begrænsninger på anvendelsen. Blandt andet et forbud mod at bruge glyphosat til nedvisning af afgrøder før høst, ligesom biodiversitet og vandmiljø forsikres gennem for eksempel bufferzoner, siger Erik Poulsen.

Han er ikke i tvivl, at et forbud mod glyphosat ville have haft alvorlige økonomiske konsekvenser i Danmark, hvor landbrugets tab i så fald er anslået til 1,9 milliarder kroner årligt.

- Dertil kommer uheldige effekter på miljø og klima, da de lovlige alternativer til glyphosat er skrappere, ligesom pløjefri dyrkning må opgives. Afstemningen i dag var derfor både en grøn sejr og en sejr for faglighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele parlamentet skal senere stemme om et forbud, men med dagens nederlag i miljøudvalget ventes der fortsat at være flertal imod.

Mere afgørende for glyphosats fremtid bliver derfor en kommende behandling i et appeludvalg, da EU's ministerråd hidtil ikke har kunnet finde et kvalificeret flertal for en forlængelse af tilladelsen til glyphosat. Den udløber den 15. december.