Første samråd for den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen handlede om Det Blå Kort, som Esben Lunde Larsens forgænger, Eva Kjer Hansen, præsenterede i forbindelse med Landbrugspakken.

Kortet illustrerer den geografiske fordeling af kvælstofkrav, som den målrettede regulering vil medføre efter fuld indfasning sammenholdt med reduktionskravet i den tidligere kvælstofregulering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var meget beroligende at få at vide, at der er tale om en model, der skal skitsere noget principielt

Mette Bock, Liberal Alliance.

Udvalget havde på den baggrund bedt ministeren redegøre for de økonomiske konsekvenser for landmænd og samfund, den forventede miljøgevinst og landmænds mulighed for at imødekomme Det Blå Kort med målinger og teknologier.

Illustration

Samrådet var indkaldt efter ønske fra Liberal Alliances udvalgsmedlemmer Carsten Bach og Mette Bock, og ministeren oplyste blandt andet, at det pågældende kort er en illustration af grundprincipperne for den målrettede kvælstofregulering.

Kortet har ellers været voldsomt diskuteret i landbrugskredse, fordi ikke mindst store dele af Fyn og Sjælland er farvet mørkeblå, hvilket indikerer, at det er områder, der indgår i den målrettede regulering med højere reguleringsstyrke end i dag. Sagt med andre ord, at det er områder, hvor der skal gødskes mindre end nu:

Ministeren understregede, at alle detaljer endnu ikke er på plads, og at der skal foregå et udviklingsarbejde i ministeriet, så der kan skabes et indberetnings- og kontrolsystem for både landbrugsbedrifterne og ministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første løsningsmodel

Han gjorde også opmærksom på, at systemet vil blive fulgt op af en økonomisk kompensation til de landmænd, der mister indtægter på grund af den målrettede regulering, og i den forbindelse kom det frem, at det forventes, at den nye regulering vil koste samfundsøkonomien omring 300 millioner kroner årligt, mens den tidligere regulering kostede 1,3-1,8 milliarder kroner.

Ministeren fortalte også, at han forventer at præsentere den første konkrete løsningsmodel i efteråret.

Godt tilfreds

Mette Bock var godt tilfreds med den nye ministers svar på samrådet og siger til Maskinbladet, at kortet har skabt en del forvirring og undren i erhvervet:

- Derfor ønskede vi en præcisering af en række spørgsmål omkring kortet. Det var meget beroligende at få at vide, at der er tale om en model, der skal skitsere noget principielt. Det er derimod ikke et kort, der skal anvendes direkte ude i virkeligheden. Derfor har landmændene ikke foreløbig grund til at være nervøse. Samtidig fik vi bekræftet, at kortet bliver dynamisk og kan udvikle sig. Oven i de målestationer, der findes i forvejen, kommer 100 flere til, og der er indført en udfordringsret, som betyder, at den enkelte landmand selv kan foretage målinger, der kan være med til at kvalificere oplysningerne. Målinger skal afløse skrivebordsmodeller, siger Mette Bock.