Fra 1. januar 2015 kan danske svineproducenter forvente, at søerne i nye stalde skal gå løse fra fravænning til faring.

Det er resultatet, hvis lovforslaget gennemføres om, at ”søer i perioden fra fravænning og frem til 4 uger efter løbning samt polte fra indsættelse i stald eller staldafsnit med henblik på løbning og indtil 4 uger efter løbning, skal være løsgående i enten individuelle stier eller i løsdriftsstier i større eller mindre grupper”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget forventes fremsat i Folketinget til november i år med ikrafttræden pr. 1. januar 2015 med en overgangsperiode på 20 år, så alle stalde skal være indrettet til løsgående søer også i løbeafdelingen fra 2035.

Ifølge lovforslaget er der dog mulighed for, at goldsøer kan opstaldes i bokse i op til tre dage i brunstperioden.

- Dette giver rigtig god mening ud fra såvel en velfærds- som en produktionsmæssig betragtning, da der er en særlig risiko i perioden fra fravænning til efter løbning. Søerne kan for eksempel skade hinanden i forbindelse med brunsten, hvor søerne vil ”springe” på hinanden, skriver Videncenter for Svineproduktion (VSP).

For at minimere skaderne ved løsdriften også i løbeafdelingen vil VSP gennemføre projekter for at forbedre løsdriftsstiens indretning og gulvudformning og for at kunne identificere de søer, der skal tages ekstra hånd om.

30-40 procent dyrere stipladser

Gennemføres loven, betyder det, at de krav til areal, stidimension og gulvudformning, der i dag gælder for løsdrift i drægtighedsstalden også vil gælde for stierne i løbe-/kontrolafdelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VSP har beregnet merprisen ved at ændre fra bokse til løsdrift i dette staldafsnit til cirka 3.500 kroner pr. stiplads, svarende til en fordyrelse på 30 til 40 procent.

Der er i lovforslaget indskrevet muligheder for omlægning og tilbygning via en anmeldeordning for eksisterende staldanlæg.

Overgangsordningen gælder også for nyopførte bygninger, der opføres på baggrund af enten en miljøgodkendelse, der er givet inden lovens ikrafttrædelse eller en miljøgodkendelse, der gives efter d. 1. januar 2015 som følge af ansøgning til kommunen inden denne dato.