Sojaskrå er ikke mere sojaskrå. Det hedder nu sojaskråfoder på indlægssedlerne. På samme måde har en række andre fodermidler fremadrettet fået et nyt navn på indlægssedlerne, men foderet er det samme som hidtil.

Baggrunden er en EU forordning. Ændringerne sker, fordi EU-kommissionen har ønsket at fastlægge maksimumsgrænserne for indholdet af kemiske urenheder fra fremstillingsprocessen og fra tekniske hjælpestoffer. Navnet på fodermidlet angiver således, hvor meget af disse stoffer, der må være i fodermidlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det nye navn sojaskråfoder angiver, at fodermidlet må indeholde op til en procent blegejord og filterhjælpestof, som indgår i den tekniske produktion af fodermidlet. Angives blot navnet sojaskrå på indlægssedlen, må sojaskråen ikke indeholde disse urenheder, skriver Videncenter for Svineproduktion (VSP).

I praksis ændrer navneændringen ikke foderblandingerne, da det er samme type soja, som også tidligere har været anvendt. Andre fodermidler har også ændret navne, hvilket fremgår af en oversigt over alle fodermidler.

Rapskage, dobb. lav, fedtrig hedder således fremover: Rapskagefoder, fedtrig, lavt glukosinolatindhold på indlægssedlerne.

Der er også kommet nye regler for, hvordan tilsætningsstoffer med sporstoffer skal mærkes på indlægssedlen.

Efter de tidligere regler skulle man angive mængden af sporstoffet (for eksempel kobber og zink), der er den aktive del af tilsætningsstoffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremover skal man angive mængden af det tilsatte tilsætningsstof i foderblandingen, skriver VSP på sin hjemmeside.