I Biblen taler man om først syv fede år efterfulgt af syv magre år. I dansk landbrug må det næsten være omvendt, da man efterhånden har gennemlevet mere end syv magre år, og nu er der da også noget, der tyder på, at de fede år kan være på vej.

Videncenter for Svineproduktion har udgivet en prognose, der ser på rentabiliteten hos de danske svinebesætninger, og prognosen forudser, at landets bedste svineproducenter kan se frem til at tjene penge igen fra 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prognosen forudser, at den bedste fjerdedel af integrerede besætninger - altså med både sohold og produktion af slagtesvin - vil kunne tjene 37 kroner pr. produceret svin i 2017. Det tal står i skærende kontrast til forventningen for 2016, hvor prognosen spår, at den samme gruppe vil tabe 17 kroner pr. produceret svin.

- Når vi forventer en ændring, skyldes det, at smågrisebesætninger i hele EU lukker i øjeblikket. Det vil sige, at produktionen vil være faldende i andet halvår af 2016, og vi vil mærke den fulde effekt af det i 2017. Det kommer til at resultere i stigende priser, siger Finn Udesen, der er afdelingschef hos Videncenter for Svineproduktion.

De bedste tjener

Hvis man ser på den bedste fjerdedel af sohold, spår prognosen, at de vil tjene 12 kroner pr. produceret svin, mens man forventer et tab på ni kroner pr. produceret svin i 2016.

Den bedste fjerdedel af besætninger med produktion af slagtesvin står også til at tjene penge i 2017. Prognosen viser, at den gruppe vil tjene 17 kroner pr. produceret svin i 2017 mod et tab på 16 kroner pr. produceret svin i 2016.

- Prisstigningen kommer, hvis der ikke sker noget udefrakommende. Vi har jo før været optimistiske, og så ramte den russiske embargo, forklarer Finn Udesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men de svineproducenter, der er blandt den bedste fjerdedel på landsplan, kan se frem til at tjene penge i 2017, ser det ikke helt så rosenrødt ud for gennemsnittet af svineproducenter. Her spår prognosen, at de integrerede bedrifter vil tabe 22 kroner pr. produceret svin, hvilket dog er markant bedre end i 2016, hvor prognosen forventer et tab på 77 kroner pr. produceret svin.