Det går igen ned ad bakke med kommunernes husdyrafgørelser. En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at antallet af afgjorte sager i kommunerne i de seneste to kvartaler ligger på det laveste niveau i næsten tre år. Det skriver Altinget.dk.

I første kvartal af 2011 afgjorde kommunerne 206 sager, mens tallet for fjerde kvartal 2010 var 135 sager. Det skal ses i relation til, at kommunerne i kvartalet før afgjorde hele 1.427 sager for at leve op til husdyraftalen mellem Miljøministeriet og KL om, at sagspuklen skulle være afviklet inden 1. oktober 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statistikken viser desuden, at kommunerne det seneste halve år har modtaget markant flere nye sager, end de har afgjort. Puklen med sager på de kommunale skriveborde vokser altså igen.

Landbrug & Fødevarer er skuffet over udviklingen.

- Det er dybt deprimerende, at antallet af afgjorte sager i kommunerne er faldet så brat. Vi kan jo se, at kommunerne kan behandle en masse sager, når de har markant fokus på det, siger miljøchef Anette Christiansen med henvisning til de 1.427 sager, som kommunerne afsluttede op til 1. oktober 2010.

KL: Flere forklaringer

I KL mener specialkonsulent Martin Skriver, at der er en række forklaringer på nedgangen i antallet af afsluttede sager. Han peger for det første på, at kommunerne ydede en ekstraordinær indsats frem til 1. oktober for at fjerne sagspuklen - en indsats, som kommunerne havde fået ekstra økonomiske midler til.

- Mange kommuner hyrede ekstra folk, og ansatte udskød ferie og andre opgaver for at nå målet. Så det er ikke overraskende, at der efter 1. oktober ville komme en periode med afmatning, siger han til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det andet peger Martin Skriver på, at de hjemviste sager fra Natur- og Miljøklagenævnet tager tid, samt at Miljøstyrelsen har fastlagt nye retningslinjer om blandt andet dyretryk, som er vigtige for kommunernes afgørelser.

- De nye retningslinjer giver stof til eftertanke, og derfor er nogle kommuner i gang med at finde ud af, hvordan disse sager fremover skal håndteres. Miljøstyrelsen har lavet en vejledning, men det er kompliceret og åbner for en masse nye faglige spørgsmål i kommunerne, siger han.