Kommuner landet over har arbejdet intenst på at nå til bunds i de store stakke af ansøgninger om husdyrgodkendelser fra landmænd. Det oplyser Miljøministeriet.

Alene i september afgjorde kommunerne næsten 1000 ansøgninger. Til sammenligning behandlede kommunerne også knap 1000 ansøgninger i hele 2007 og 2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den såkaldte husdyraftale mellem Miljøministeriet og KL afsatte regeringen for knapt to år siden samlet 100 millioner kroner til, at kommunerne kunne få fjernet de mere end 2000 ventende sager, der lå og samlede støv. Til gengæld forpligtede KL sig til, at kommunerne senest 1. oktober i år havde afviklet sagspuklen.

- Aftalen har båret frugt, der er gjort rent bord, og vi er nu i en situation, hvor stort set alle kommuner er ’up to date’ med sagsbehandlingen. Det er en gevinst for både miljø og landmænd. Modellen med at give kommunerne en økonomisk gulerod kombineret med forbedret vejledning har været altafgørende. Udfordringen for kommunerne bliver nu at holde fast i de gode resultater, de har opnået de seneste måneder, uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger Karen Ellemann.

 I de godkendelser, kommunerne giver i dag, stiller de krav om, at landmanden indfører den nyeste miljøteknologi i staldene. Det betyder blandt andet mindre udledning af ammoniak pr. dyr til naturen og færre lugtgener på landet.