Miljøgodkendelserne til husdyrbrug skal ændres radikalt. Det anbefaler Husdyrreguleringsudvalget i en rapport, som ventes offentliggjort torsdag. Det skriver altinget.dk.


Her foreslår udvalget blandt andet:  

* at opgive regulering efter dyretryk og i stedet fokusere på ammoniak-emissionen fra anlæggene

Artiklen fortsætter efter annoncen

* at regulere anlæg og arealer hver for sig

* at indføre flere anmeldeordninger

* og at reguleringen i højere grad skal ske efter generelle regler, så sagsbehandlingen minimeres i de konkrete sager (se anbefalinger nederst i denne artikel).

DN og L&F: Kom i gang

Både Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer har haft repræsentanter med i udvalget, og begge organisationer opfordrer nu miljøpolitikerne til hurtigst muligt at arbejde videre med udvalgets anbefalinger.

- Vi håber, at man vil bruge anbefalingerne fremadrettet. Det er et rigtig godt og grundigt stykke arbejde, som vil gøre det nemmere for de fleste. Vi får både bedre miljøgodkendelser og bedre miljø, siger Thyge Nygaard, medlem af udvalget for Danmarks Naturfredningsforening, til altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer mener, at anbefalingerne er en oplagt chance for politikerne til at ændre loven, så hverken landmænd eller skatteborgere skal betale for et administrativt bøvl. Alene det seneste år har ekstrabevillinger til Natur- og Miljøklagenævnet kostet skatteborgerne 35 millioner kroner, hvoraf mange penge er gået til at behandle husdyrsager, påpeger organisationen.

- Der er simpelt hen brug for, at vi får skabt meget mere klarhed i reguleringen. Loven er alt for uklar og lægger i for høj grad op til kommunale skøn. Derfor ser vi så mange klager, siger Bent Ib Hansen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og medlem af udvalget.