I den seneste tid har Natur- og Miljøklagenævnet ophævet kommunernes afgørelser i en række husdyrsager og hjemvist dem til fornyet behandling i kommunerne.

Miljøministeriet og KL har indgået en aftale, der skal forhindre en ny pukkel af husdyrsager ude i kommunerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen bidrager med fem millioner kroner som et ekstraordinært tilskud til kommunerne for merproduktion. For hver hjemvist sag, som er godkendt på ny af kommunen, ydes et tilskud til sagsbehandlingen på 15.000 kroner.

Mange landmænd har ventet på kommunens afgørelse, og både regeringen og KL ønsker at fremme behandlingen af de mange hjemviste sager.

Ugyldige godkendelser

Begrundelsen fra Natur- og Miljøklagenævnets side har været, at de kommunale afgørelser er ugyldige på grund af utilstrækkelige vurderinger enten i forhold til udvaskning af nitrat til Natura 2000-områder eller anvendelsen af bedste tilgængelige teknik (BAT). 

- Med håndsrækningen vil jeg gerne undgå, at de mange hjemviste sager skaber en ny pukkel, men bliver ekspederet i en fart. Det er ikke rimeligt, at hverken miljøet eller landmændene tages som gidsler i sager, der dybest set er et mellemværende mellem to myndigheder, siger miljøminister Karen Ellemann.

De hjemviste sager har en særlig historie. Med vedtagelsen af husdyrloven i 2006 blev der stillet nye krav til en miljøgodkendelse. Det skabte en større sagspukkel, og undervejs har Miljøstyrelsen udgivet en række vejledninger, sendt et husdyrrejsehold på rundtur i kommunerne og oprettet en helpdesk til de kommunale sagsbehandlere for at hjælpe kommunerne med præcist og effektivt at kunne træffe korrekte og lovlige afgørelser.