Nedlukning i Nordjylland berører 16.000 virksomheder, 280.000 indbyggere og 126.000 beskæftigede, oplyser Danmarks Statistik.

Selvom nogle restriktioner er lempet igen, gælder der stadig særlige regler for syv kommuner i Nordjylland. Danmarks Statistik har samlet data om de indbyggere, der er berørt.

Regeringen har indført særlige restriktioner i syv kommuner i Nordjylland efter frygten for en ny version af COVID-19, der kan findes i minkfarme.

Den 5. november præsenterede regeringen nedlukningen, hvor det fremgik, at offentlig transport mellem kommunerne lukket ned, skoleelever sendt hjem og beskæftigede blev opfordret til at arbejde hjemme i kommunerne - som er Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Thisted og Vesthimmerland.

Fra 16. november blev offentlig transport kommunerne imellem åbnet op, mens skoleelever fra 5.-8. klasse blev sendt tilbage i skole. De resterende restriktioner gælder stadig i kommunerne. Danmarks Statistik har her samlet data om indbyggere og virksomheder i området.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nedlukningen i de syv kommuner berører de 279.313 indbyggere, der bor der, hvilket svarer til 4,8 pct. af Danmarks befolkning. Det er ca. 141.000 mænd og ca. 138.000 kvinder.

- Målt på befolkning er Hjørring Kommune den største med ca. 65.000 indbyggere. Det er derfor også i Hjørring, vi ser flest skoleelever, beskæftigede og virksomheder, siger Kalle Emil Holst Hansen, der er specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Den største aldersgruppe er 50-59 årige.

Ca. 16.000 virksomheder

Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte i ikke kritiske erhverv, lyder det i regeringens nye restriktioner for de syv kommuner.

Der er i alt ca. 16.000 virksomheder i kommunerne, hvilket svarer til 5,1 pct. af virksomhederne i Danmark. Størstedelen af virksomhederne i de syv kommuner ligger i Hjørring Kommune, hvor 22 pct. af virksomhederne ligger, efterfulgt af Frederikshavn med 19 pct. og Thisted med 18 pct.

Der er i alt for de syv kommuner flest virksomheder inden for branchen handel og transport mv. og branchen landbrug, skovbrug og fiskeri.

- Firmaerne i de syv kommuner adskiller sig fra resten af landet ved at være særligt repræsenterede inden for brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri, siger Kalle Emil Holst Hansen og fortsætter:

- I fem ud af de syv berørte kommuner udgør landbrug, skovbrug og fiskeri mere end 20 pct. af virksomhederne, mens landsgennemsnittet er 8 pct. Kommunerne har også en generel overrepræsentation inden for industri mv., hvorimod Erhvervsservice er underrepræsenteret sammenlignet med hele landet.

Ca. 126.000 beskæftigede

Beskæftigede i kommunerne opfordres så vidt muligt til at arbejde hjemme, med mindre man varetager en kritisk funktion.
Der er 126.310 personer i beskæftigelse i de syv kommuner. Det svarer til 4,4 pct. af de beskæftigede i Danmark.

Ud af de beskæftigede arbejder flest inden for branchen sundhed og socialvæsen. Her arbejder 18,8 pct. af de beskæftigede i de syv kommuner. Herefter følger industri, hvor 16,3 pct. arbejder og handel, hvor 14,6 pct. arbejder.

13.600 elever sendt hjem

En af de nye restriktioner omhandlede, at eleverne på klassetrinene 5.-8. klasse blev sendt hjem fra skole. De kunne dog starte i skole igen fra 16. november. Der var i alt ca. 13.600 elever hjemsendt fordelt på de syv kommuner, hvilket svarer til 5,0 pct. af alle skolebørn på de klassetrin i Danmark.

Fakta om nedlukningen i Nordjylland

• Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte.
• Beboerne blev opfordret at blive inden for kommunegrænsen, dog ikke dem, der varetager såkaldte kritiske funktioner. Fra den 16/11 blev der dog ikke længere opfordret til ikke at bevæge sig mellem kommunerne.
• Alle restauranter, caféer og værtshuse lukkes, dog er takeaway undtaget.
• Sportsaktiviteter og kulturaktiviteter som biografer og museer lukkes ned.
• Kollektiv transport til, fra og mellem de syv kommuner lukkes. Skolebusser er undtaget. Fra den 16/11 blev denne restriktion dog ophævet, således at det kun er offentlig transport til og fra kommunerne, der indstilles.
• Muligheden for at være 500 personer til siddende arrangementer afskaffes.
• Elever i 5.-8. klasse i grundskolen og studerende på videregående uddannelser skal have fjernundervisning. Fra den 16/11 blev denne restriktion ophævet.
Kilde: https://coronasmitte.dk/restriktioner-i-nordjylland