Miljø- og Fødevareministeriet har i et samarbejde med sundhedsmyndighederne besluttet at der fremadrettet skal gennemføres en yderligere undersøgelse af minkbesætninger således, at der fra alle danske minkbesætninger udtages og indsendes prøver til undersøgelse for covid-19.

Undersøgelserne skal gøres to gange med tre ugers mellemrum. Prøveindsamlingen forventes afviklet to gange over tre uger og forventes at starte i uge 30.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet af prøverne har sammen med blandt andet resultatet af screeningsundersøgelsen først og fremmest til formål at tilvejebringe viden om forekomst af covid-19 i mink på landsplan.

- Det er derfor besluttet, at de to testrunder betales af det offentlige. I forbindelse med udmøntningen af strategien for den fremadrettede håndtering af covid-19 i minkbesætninger vil en ny bekendtgørelse træde i kraft i løbet af juli 2020. I forhold til overvågning er der som anført truffet beslutning om, at der skal foretages to overvågningsrunder, skriver fødevareminister Mogens Jensen 16. juli i et svar til Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten, der har stillet spørgsmål til ministeren om betaling for undersøgelserne for covid-19.

Spørgsmålet fra Søren Egge Rasmussen (EL) stillet 8. juli 2020 lyder:

- Hvor længe mener ministeren, det er rimeligt, at landbrug med pelsavl ikke skal betale for kontrol i forhold til covid-19, set i lyset af at mindre fjerkræavlere selv skal betale for salmonellakontrol og aviær influenza hos fjerkræ?.

Fødevarestyrelsen vil efter de tre uger foretage en evaluering af det mere langsigtede overvågningsbehov, herunder rammerne for den fremtidige overvågning.