Adamshøj Gods har i sæson 2019 kørt test med de første Fendt Ideal-mejetærskere, og resultatet har været en pæn færdigvare i blandt andet frøgræs.

Der har været en ganske stor opmærksomhed rettet mod de tre sorte mejetærskere, som Adamshøj Gods tog i brug til høsten 2019.

- Grundet et rigtig godt forhold til Karl Mertz, som er vores Fendt-forhandler, så sagde vi ja tak til at blive testpiloter for Fendts nye mejetærskerprojekt: Ideal, fortæller Casper Rolighed, som har været én af chaufførerne på Ideal-mejetærskerne i sæson 2019.

Der er tale om tre Fendt Ideal 9T, med 647 hestekræfter, bælteundervogn, 40 fods MacDon skæreborde og tre MacDon pick-upper.

Casper Rolighed er indehaver af CBR Agro, idet han har forpagtet Gjeddesdal nær Greve, hvor Adamshøj Gods ved Ringsted også klarer høstarbejdet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Med mine 550 hektar kom vi i sæson 2019 op på sammenlagt 2.400 hektar der blev høstet med de tre maskiner, forklarer Casper Rolighed, som ikke lægger skjul på, at sæsonen med de tre test-maskiner både var spændende, til tider udfordrende, men også med stor fortrøstning til kommende høst.

rich-media-1
Casper Rolighed fortæller, at det både har været spændende og til tider frusterende at være frontløber på Ideal-projektet, men han ser frem til høsten 2020 med fortrøstning.

Frontløber

Ideal-mejetærskerne er stadig et projekt, hvor det endelig salg af mejetærskere lader vente på sig, alt imens der testes over hele verden. Danmark er bestemt ikke en undtagelse, hvor der i alt har kørt 10 testmaskiner i sæson 2019.

- Vi er blevet fuldt ganske nøje, både fra Agco, fra Karl Mertz og fra udviklingsafdelingen i Randers, som har udviklet de mest vitale dele såsom tærskeværket på maskinerne, fortæller Casper Rolighed.

Dermed er det selvsagt, at maskinerne ikke har kørt 100 procent effektive igennem hele sæsonen, men når der har været udfodringer, så har man været god til at klarer det meste om natten, og når maskinerne ellers har holdt stille.

- Vi har haft nogle udfordringer med specielt brosektioner og ophænget til broerne. Der har også været nogle andre små-fejl, men sådan er det jo ofte, når man er frontløber på et så stort projekt, som vi er her, fortæller Casper Rolighed.

Det er udfordringer, som man hos Fendt også har fokus på, og maskinerne er bestemt heller ikke helt færdigudviklet endnu:

- Der er mange områder omkring Ideal-projektet, som skal køres i stilling. Foruden maskinerne, så er der også et stort serviceorgan, som skal tilpasses, og den første sæson har også været en test-sæson for vores service-folk, fortæller Kasper Munk-Andersen Gibstrup, produktchef hos Fendt Danmark.

Ligesom Adamshøj Gods oplever det, så fortæller asper Munk-Andersen Gibstrup også, at serviceniveauet ikke har skuffet, og man står dermed langt bedre rustet til sæson 2020.

- Lige nu er der et større kvalitetsarbejde igang på fabrikken i Italien, hvor fabrikkens produktionslinje gennemgås, og opdateres til fuld produktion af Ideal-mejetærskerne i 2020. Test-maskinerne som har kørt over hele verden opdateres også, og der bliver brugt mange timer pr. maskine på opdateringer, fortæller han.

Hos Adamshøj Gods er det blandt andet noget af dét, som giver roen til kommende høst:

- Hele organisationen bag Ideal-tærskerne er lyttende og resultatorienteret, og det faktum, at de kigger hver maskine så nøje efter giver en rigtig god tryghed for kommende høst. Man er ikke i tvivl om, at Agco vil det projekt her, fortæller Casper Rolighed.

rich-media-2
Forud for sæson 2020 skal hver mejetærsker have monteret opdateringer på mere end 200 timer, så maskinerne er klar til at vise sit maksimale potentiale i høsten 2020.
rich-media-3
MacDon skærebordene har virkelig levet op til forventningerne, og sammen med de tre 40 fods MacDon skæreborde fik man også leveret tre MacDon Pick-upper.

Pæn vare i frøet

Ideal-mejetærskeren er en ægte rotormejetærsker med to 4,8 meter lange rotorer som kaldes for Helix-rotorer. Det er først i rotorerne, at tærskningen og udskillelsen af materialet sker, og rotorerne består derfor af et tærske-område i de første 1,2 meter af rotorernes længde.

- De lange rotorer giver en utrolig fin halmkvalitet, da maskinen virkelig er skånsom overfor halmen. Kvaliteten kan sammenlignes med en ryste-mejetærsker, påpeger Casper Rolighed.

Det er også værd at nævne, at begge rotorer kan revseres fra kabinen og endda i små step, så man kan rokke en eventuel forstoppelse løs.

- Maskinerne afleverer også en rigtig flot færdigvare i frøet, og her er kvaliteten virkelig helt i særklasse.

rich-media-4
Høst den 11 august hos CBR-Agro - Adamshøj Gods

Større areal i 2020

Til kommende høst skal de tre Ideal-maskiner over hele 2.600 hektar, idet Casper blandt andet har lejet mere jord, og roearealet fortsat ligger på knap 100 hektar.

- Sæsonen spredes dog godt ud, hvor cirka en tredjedel af arealet består af frøgræs. Her skårlægger vi 60 til 70 procent, som høstes med MacDon-pick-upperne.

Casper Rolighed roser i øvrigt også MacDon sejlskærebordene, som man har fået leveret i en fleksibel udgave.

- Jeg har kørt med MacDon-skæreborde i Canada for år tilbage, og dengang blev jeg meget imponerede over enkeltheden i skærebordene. Derfor var det et krav ved leveringen af mejetærskerne, at der skulle MacDon-skæreborde på, og det har bestemt ikke skuffet.

Han fortæller, at de på de 800 hektar, som er det areal, den maskine Casper har kørt med, har været over, har der ikke været ét eneste stop på grund af skærebordet.

.- Jeg tror, at der er skiftet to knivblade på de 800 hektar. Det er det hele, fortæller den sjællandske landmand med stor tilfredshed.