Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Møllehveden startede i går dagen, hvor den sluttede tirsdag - med stigninger, men ud på dagen blev det alligevel for meget af det gode. Møllehveden testede i løbet af eftermiddagen undersiden af den psykologiske grænse i 200 EUR/ton, men her var modstanden trods alt for stærk. Med åbningen af det amerikanske marked, fik sælgerne overtaget, hvor gevinsttagning betød, at møllehveden lukkede på dagens laveste niveau - et teknisk svagt signal, der umiddelbart indikerer, at sælgerne ikke er helt færdige, og vi forventer derfor en negativ åbning i møllehvede i dag.

Da Donald Trump i sidste uge underskrev første del af en handelsaftale med Kina, omfattede det et løfte om, at Kina skulle købe for milliarder af dollars amerikanske fødevarer i løbet af de kommende par år, og dermed genåbne et af de vigtigste eksportmarkeder for de amerikanske landmænd. Mens Trump dagen efter skrev; "Landmændene er virkeligt tilfredse med den nye handelsaftale med Kina", så er euforien efterfølgende falmet drastisk. Handelskrigen afslørede i høj grad kinesernes afhængighed af import af fødevarer, og især af sojabønner til at fordre landets store animalske produktion. Så der er ikke tvivl om, at den kinesiske regering vil gøre alt for at løsrive sig fra den amerikanske afhængighed. Direktøren for et af verdens største landbrugsselskaber, Cargill, forventer, at Kina i øgede omfang vil diversificere deres forsyningskæde, for ikke at havne i samme situation igen, hvor man kan risikere at være afhængig af én leverandør. Især når det gælder en forstyrrelse i en forsyningskæde, der er så følsomt som mad. Fødevaresikkerheden har i høj grad været en prioritet for det kommunistiske styre siden slutningen af 1989, hvor blandt andet inflation og stigende fødevarepriser var medvirkende til demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men markedet har foreløbig reageret ud fra devisen; buy the rumor, sell the fact, og med god grund da de kinesiske importordrer ikke lige frem er kommet i en lind strøm siden den officielle underskrifts-seance sidste uge. Og med en uges fejring af det det kinesiske nytår startende fra i morgen, er der heller ikke de kommende dage udsigt til, at Kina køber amerikanske afgrøder i stor til. De amerikanske sojabønner og skrå handlede på den baggrund en spids lavere.

Palmeolie tog sit største hop opad siden november, på en overraskende rentenedsættelse fra den Malaysiske Nationalbank, kombineret med rygter om, at Indien overvejer at sænke importtolden på vegetabilsk olie. Sidstnævnte skaber spekulationer om, at den indiske produktion af vegetabilsk olie vil skuffe, hvilket omvendt vil øge importbehovet. Foreløbig estimeres den malaysiske eksport af palmeolie for januar at falde 17%, men samtidig viser udbytterne og produktionen faldende tendenser i vigtige regioner. En opbygning af de malaysiske palmeolielagre står derfor ikke lige for. De kraftige prisstigninger til palmeolien understøttede i går både sojaolien og rapsfrøene, hvor priserne for ny høst for sidstnævnte igen blev understøttet af negative produktionsudsigter. Imidlertid vender pilen i det fossile oliemarked i øjeblikket nedad, men det preller af på det vegetabilske oliemarked, der viser storform.